ГЕРБ-СДС: Скандални решения на служебното правителство ще фалират ВМЗ-Сопот и "Авионамс"

Народният представител от ГЕРБ-СДС Дани Каназирева припомни, че ВМЗ-Сопот и "Авионамс" са стратегически предприятия

Лъчезар Борисов, Александър Иванов, Дани Каназирева
Лъчезар Борисов, Александър Иванов, Дани Каназирева

Правим това изявление във връзка с вчерашното заседание на МС. Едно от последните заседания на правителството, назначено от президента Радев. Нямаше да му обърнем толкова внимание, ако се занимаваше с нормални неща, касаещи дневния ред на обществото. Като например, обезпечаването на държвата с необходимия ресурс във връзка със задаващита се четвърта вълна от Ковид. Или с пожарите по цялата страна. Или ако се занимаваше със справяне и засилване на мерките по българската границ, за предотвратяване на мигрантската вълна, която залива България през последните месеци. Но не, ние даваме това изявление във връзка с две скандални решения на МС. Едното касае ББР, на която с вчерашното решение на МС се дава зелена светлина за раздаване на високорискови, необезпечени кредити". Това каза на брифинг в сградата на НС народният представител от ГЕРБ-СДС Александър Иванов. 

 

Той припомни, че от ГЕРБ са предупреждавали за подобно възможно развитие на нещата около ББР, но са се надявали здравият разум да надделее.  "Второто решение касае Държавната консолидационна компания, и в частност, две от нейните дружества. Решението от вчера ще засегне ВМЗ "Сопот" и "Авионамс", добави Иванов.

 

Народният представител от ГЕРБ-СДС Дани Каназирева, която припомни, че ВМЗ-Сопот и "Авионамс" са стратегически предприятия, даващи работа на десетки хиляди семейства в област Пловдив. "Досега ДКК е освобождавана от заплащане на данък дивидент. По този начин ДКК досега е гарантирала финансовата стабилност на ВМЗСопот и Авионамс. В момента с това скандално решение и изплащането на дивидент от ДКК, който трябва да се вземе от ВМЗ-Сопот и "Авионамс", двете дружества са заплашени от фалит", разкри Каназирева. 

 

Само във ВМЗ-Сопот работят над 4000 работници, заяви и бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов. "Предприятието е от значение за националната сигурност. "Авионамс" също е с голямо значение за националната сигурност, изпълнява поръчки на НАТО и има връзка с изпълнението на проекта за новите изтребители Ф-16", добави Борисов. 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени