И Агенцията за държавна финансова инспекция е с нов директор

След одит във ведомството досегашният директор Георги Начев е заменен от Стефан Белчев

Стефан Белчев
Стефан Белчев Източник: МФ
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) стана поредното ведомство с ново ръководство, след като министърът на финансите Асен Василев назначи Стефан Белчев за директор на ведомството, след като на 1 юли 2021 г. освободи от длъжността досегашния директор Георги Начев.
 
Мотивите за промяна в ръководството са базирани на извършени проверки на ефективността на работата на АДФИ. Одитът бе по сигнали за нарушения в дейността на агенцията, включително при предоставянето на държавен имот – почивна база в курортен комплекс Албена, за стопанисване от сдружение с нестопанска цел "Асоциация на експертите по финансов контрол в България", основано на 10 август 2020 г., както и за започнати обществени поръчки от АДФИ за ремонт на почивната база, след предоставянето ѝ на асоциацията. 
 
До проверката се стигна и след като директорът на АДФИ Георги Начев не е дал обяснения на финансовия министър и още при встъпването в длъжност на Асен Василев е представил болничен лист за домашно лечение до 17 юни 2021 г. Начев обаче не може да бъде открит на посочения в болничния адрес.
 
Повече от едномесечното отсъствие на директора на АДФИ в момент, когато от инспекцията се очаква да извърши проверки в ключови държавни институции и предприятия в енергетиката, здравеопазването, строителството, Българската банка за развитие и други структури, силно възпрепятства работата на Министерството на финансите и изпълнението на възложените финансови инспекции, пише в прессъобщението от МФ.
 
Стефан Белчев има 25 години професионален опит в областта на вътрешния одит и финансовия контрол в публичния сектор. Завършил е магистърската си степен по икономика в СА "Д. А. Ценов" гр. Свищов. Притежава научна степен "доктор по икономика" с научна специалност "Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанската дейност". Започнал е трудовият си път през 1996 г. като финансов ревизор в Столично управление на "Държавен финансов контрол". Поетапно е привлечен като финансов експерт в Главно управление на "Държавен финансов контрол", като след това е работил като държавен вътрешен одитор в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. От 2006 е директор на дирекция "Вътрешен одит" в Министерството на финансите, а от 2016 - директор на дирекция "Методология на контрола и вътрешен одит" в МФ.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени