Излезе докладът на МО за катастрофата с майор Терзиев

Представени са три основни версии за причините за инцидента

Подп. Валентин Терзиев
Подп. Валентин Терзиев Източник: МО

Приключи разследването на Служба "Военна полиция" по авиоинцидента със самолет МиГ-29 край Шабла, при който загина пилотът Валентин Терзиев, съобщават от Министерството на отбраната. В доклада на отдела за разследване на авиационни произшествия са представени три основни версии за причините за катастрофата. Отделът по разследване на авиокатастрофи констатира, че основната причина за случилото се е загуба на пространствената ориентация в полет.

 

"Това представлява сложна ментална дейност на летателния състав за постоянно поддържане на представата за положението на летателния апарат спрямо повърхността на земята, въздушни и наземни обекти", се казва в доклада. Комисията счита, че ситуацията става аварийна, когато започва завой надясно с висока скорост (над 900км/ч) в режим на снижение. Най-вероятната е "среща на самолета с водната повърхност вследствие на загуба на пространствена ориентация от екипажа".

 

Другите две версии са за отказ на авиационната техника в полет и разрушаване на изтребителя или поразяване на пилота от осколки вследствие разрива на ракетата. Според министерството обаче тези две версии са малко вероятни. Министърът на отбраната има готовност да предостави изготвения доклад от Военна полиция на прокуратурата, която продължава разследването по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. До 3-4 седмици предстои да бъде снет и записът от "черната кутия" в специализирана лаборатория на производителя в Русия.

Целият документ може да видите на този линк.

Още от "България"

Работещи в ИА "Автомобилна администрация" излизат на протест

Исканията на протестиращите са за равно възнаграждение за изпълняващите еднакви функции и заемащи еднакви длъжности, увеличаване на основните работни заплати с 30%, подобряване на условията на труд

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени