Как опакованият от ченгета ген. Атанас Атанасов бори ченгетата

Когато Атанас Атанасов пак заговори за "ченгетата" и Държавна сигурност, Вие му изпратете много здраве от Антон Тодоров, пише политологът в коментар за Zonanews

Иван Костов и Атанас Атанасов
Иван Костов и Атанас Атанасов Източник: Zonanews

Антон Тодоров

 

На 2 септември 1997 г. правителството на Иван Костов предлага на президента Петър Стоянов да назначи един от секретарите на МВР, полк. Атанас Атанасов, за директор на Национална служба "Сигурност". Няколко дни по-късно се оказва, че Атанасов май е заемал позицията секретар на МВР (назначен е през февруари 1997 г. от служебното правителство на Стефан Софиянски) незаконно, защото не отговарял на изискванията на Закона за МВР. Според чл. 31 и 32 на този закон, секретар на МВР "може да бъде лице с професионален стаж не по-малко от 10 години". Оказва се, че Атанас Атанасов към онзи момент има едва 4 години работа в МВР и това възпира тогавашния президент за известно време да назначи Атанасов за директор на НСС. Стоянов го назначава за временно изпълняващ, но скоро е подложен на силен натиск от Иван Костов и в крайна сметка Атанас Атанасов оглавява Национална служба "Сигурност". Пресцентъра на МВР увърта по килифарски за несъответствието с действащия закон за МВР и в официално прессъобщение заявява – Атанас Атанасов притежава висше образование, по професия е юрист и неговият професионален стаж е над 10 години. Според юристи проблемът с назначаването на Атанасов първо за секретар на МВР, а после и за директор на НСС възниква, защото авторите на закона за МВР не са уточнили изрично какво означава "професионален стаж". Описвам още в началото подробно този казус, защото тази част от тогавашния закон за МВР ще служи на Атанас Атанасов днес като основен аргумент за неговите последващи назначения в качеството му на шеф на НСС. Казано накратко – това изискване за 10 години професионален стаж днешният Атанасов използва като алиби защо е изпоназначил къде що има ченгета от Държавна сигурност на възлови места в службата. И никой днес (с изключение на моя милост) не му задава резонния въпрос – а ти умнико как беше назначен, след като си бил в противоречие с тези членове на закона?

Атанас Атанасов
Атанас Атанасов

И ако за теб е направено тълкуването, че за необходимия по закон 10 години стаж се приема изобщо стажа ти като юрист, то защо ти не си направил подобно тълкуване и не си назначил за свои заместници в Национална служба "Сигурност" хора несвързани със същата Държавна сигурност, която толкова обсебено громиш? Громиш ДС, но единствено и само на думи.

Нека анализираме кои са хората, които стават заместници на днешния креслив, но двуличен "борец с ченгетата" Атанас Атанасов. Първият се казва Янис Груйчев. Човекът днес вече е покойник, вследствие на усложнения от тежкия диабет, от който е боледувал. Роден е на 27 юли 1953 г. в София. Завършва висше икономическо образование и започва работа в МВР като районен инспектор една година след Божидар Попов. През 1980 г. Янис Груйчев е преназначен от "разузнавач" в Ленинско районно управление на милицията на длъжност "разузнавач" в Ленинско РУ на МВР-ДС. Като особено негово конкурентно предимство, което мотивира това преназначаване е посочено, че той е комсомолски секретар и "като активен пропагандист на една от милиционерските групи през настоящата година е награден с грамота на ДНМ". Янис Груйчев е и секретар на учрежденския комитет на ДКМС, както и на учрежденския партиен комитет при районното управление. Мотив за предложението Янис Груйчев да бъде прехвърлен от милицията в Държавна сигурност е, че се "учи  от натрупания опит на нашите и братските органи на КГБ" (Архив на КРДОПБГДСРСБНА-Комисия по досиетата, Лично кадрово дело (ЛКД) на Янис Стойчев Груйчев, л.13). От октомври 1996 г. в централата на СДС функционира щаб, оглавяван и ръководен от Божидар Попов, който впоследствие ще стане главен секретар на МВР. И е завършил Академият на МВД на Съветския съюз. Както самият Костов и повечето му най-близки протежета, и Божидар Попов е съветски възпитаник. Това е като запазена марка. А ние очаквахме от тези хора да елиминират съветизацията и московското влияние.

Божидар Попов
Божидар Попов
Божидар Попов като повечето назначения в сектор Сигурност на Костов е завършил нещо в Съветския съюз - в случая Академията на МВД-СССР
Божидар Попов като повечето назначения в сектор Сигурност на Костов е завършил нещо в Съветския съюз - в случая Академията на МВД-СССР

В този щаб, който подготвя събитията от края на 1996-1997 г. за свалянето на правителството на Жан Виденов, видна фигура е и Янис Груйчев. През 1997 г. Груйчев е особено активен като зам-шеф на НСС, но много скоро е махнат от Атанасов. Да не си помислите, че е заради миналото му на кадрови оофицер от ДС. Съвсем не. Причината е, че се е разровил в работата на една печатница в Габрово, която печата фалшиви бандероли за контрабанден български алкохол. А в същата печатница като данък спокойствие, СДС е печатал част от предизборните си материали за парламентарните избори 1997 г. Операция, ръководена от Янис Груйчев "закопчава" и 14 тира с контрабанден алкохол на една карнобатска фирма, заловени паркирани на селския стадион в едно бургаско село. А тази  фирма по това време е щедър дарител на фондацията на благоверната съпруга на министър-председателя. Какво тук значи някаква си личност, пък била тя и на известния с огромното си его  Янис Груйчев (иначе доста дребничък на ръст). Днешният конституционен съдия Константин Пенчев е адвокат на Янис Груйчев по дело за възстановяването му в НСС, което обаче той губи. Янис Груйчев е привлечен за главен експерт и секретар на комисията "Антимафия", оглавявана от председателия на НС тогава Йордан Соколов, на когото той дължи и кариерата си в специалните служби след 10 ноември 1989 г.

Владимир Манолов
Владимир Манолов

Нека видим кой е вторият заместник на великия борец с Държавна сигурност и досаден  кресльо Атанас Атанасов. Това е Владимир Николов Манолов, бивш кадрови офицер в отдел 09 на Второ главно управление на Държавна сигурност. Със заповед № К-2950-5 от  08.08.1986 г. Манолов е изпратен с група офицери от ДС на 12-месечен курс за обучение на новоназначени оперативни работници по втора, четвърта и шеста линия на работа във ВСШ "Г. Димитров" – МВР, факултет ДС. Там ще се засекат с Иван Драшков, който през 1999 г. ще стане пореден заместник-директор на НСС, който е бил щатен служител на толкова уж омразната на директора Атанасов ДС.

Васил Берберов
Васил Берберов

Когато близкият приятел на Драшков Васил Берберов е издигнат за зам.- директор на Атанасов, Драшков става началник на направление "Б" (Далечни страни, там са също Русия и арабския свят). Васил Берберов е бил връзката на Николай Добрев с вътрешния министър на СДС Богомил Бонев. Покойният бивш секретар на МВР в периода 1994-1996 г. и бивш служител на Шесто управление Цветко Цветков в тесен кръг нееднократно е изказвал недоумението си как толкова близкият на Николай Добрев Васил Берберов, е станал толкова близък с Богомил Бонев и Атанас Атанасов.

Заповед за награждаването на Васил Берберов като офицер от Второ главно управление на ДС
Заповед за награждаването на Васил Берберов като офицер от Второ главно управление на ДС
Партийното бюро дава съгласието си Васил Берберов да бъде повишен в йерархията на ВГУ-ДС
Партийното бюро дава съгласието си Васил Берберов да бъде повишен в йерархията на ВГУ-ДС

Сигурно си има причини, но се обзалагам, че те не са озарени от благоприличие и принципност. През 1999 г., след оставката на Берберов, Драшков става поредният заместник-директор на Атанас Атанасов, който е бил бивш кадрови служител на ДС. Още като студент през 1981 г. Иван Драшков е приет от първичната партийна организация при Юридическия факултет за член на БКП. От септември 1983 г. е на работа като юристконсулт в Агенцията за авторско право, в направление договорно право при Комитета за култура.  Там той отива по препоръка на Благоевския Районен комитет на БКП. Както пише в характеристиката му, изготвена от Веселин Генов Петков, н-к отдел "Административен и кадри" при Агенцията:
"Винаги и във всичко се държи като комунист…Винаги е стоял на правилни марксистко-ленински позиции по всички вътрешни и международни въпроси". (Архив на КРДОПБГДСРСБНА, Иван Иванов Драшков, Лично кадрово дело (ЛКД), л. 47).

Иван Драшков
Иван Драшков

Лейтенант Иван Иванов Драшков е назначен на 14.2.1986 г. на длъжност разузнавач в отдел 03, Второ главно управление на ДС. Започва работа в отделение 01 по западногерманска линия. А сега внимание - от октомври 1987 г. до края на февруари 1988 г. Иван Драшков е командирован в Кърджали за "оперативна дейност по линия на възродителния процес. Поставените му задачи е изпълнявал съвестно и успешно".

Иван Драшков участвал във възродителния процес като оперативен работник от Второ главно управление на ДС
Иван Драшков участвал във възродителния процес като оперативен работник от Второ главно управление на ДС

Пише го едно към едно в личното му кадрово дело! Великият борец с Държавна сигурност и с непомръкваща слава борец с ченгетата Атанас Атанасов не е ли чел личното кадрово дело на човека, когото ще назначи за свои пореден, четвърти след оставката на Васил Берберов, заместник в НСС. Чел го е, разбира се. Знае всичко за Янис Груйчев, за Владимир Манолов, за Васил Берберов и за Иван Драшков. Защо ги е назначавал ли? Защото не обича да спазва основен принцип на дясното, което обругава ежедневно и до ден-днешен с безпринципността си. "Практикувай, каквото проповядваш" – това повелява десният морал. Вчера Костов, днес Атанасов и Радан, утре Сульо и Пульо от ДС(Б) оскверняваха, оскверняват и ще продължат да оскверняват дясното, защото това им позволяват десните избиратели. Я им бийте веднъж завинаги шута и ги натирете на бунището, пък да видим дали ще могат да практикуват винаги обратното на това, в което уж толкова усърдно се кълнат! Днес Атанас Атанасов като латерна върти една и съща счупена плоча – бил назначил горните кадрови офицери от Държавна сигурност за свои заместници в НСС, защото тогавашният закон изисквал те да имат 10 г. професионален стаж! Ашколсун, този е единица мярка за безпримерна наглост и безочие! Ами като е бил такъв закона, ти що щеш секретар на МВР и след това директор на НСС тогава! И ако за теб 10-годишният ти стаж на юрист е достатъчно условие за изпълнението на чл. 31 и 32 на Закона за МВР, защо този принцип не е приложен и към твоите заместници и те не са хора, несвързани с ДС, имащи необходимия стаж на други позиции! И защо след като беше променен закона и това изискване отпадна, ти Атанас Атанасов през 1999 г. назначи за свои заместник кадровия офицер от Второ главно управление на ДС Иван Драшков на мястото на подалия оставка Васил Берберов?! Питам и отговор не искам, защото няма такъв. А и тези въпроси са, разбира се, риторични! Назначаването на бивши щатни и нещатни служители на ДС и РУМНО беше червена, непрекъсваема и с далеч отиващи цели политика на Иван Костов, Атанас Атанасов и сие. Тези бивши служители на репресивните служби на комунистическия режим трябваше да трансформират опита и методиката на Държавна сигурност в практическа политика, която тези двамата бяха решили да реализират. И го направиха. Но за това в продължението. 

 

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени