Каримански: Коалиционното споразумение не се спазва, май вече е късно да бием алармата

Не мерките, свързани с ДДС ще помогнат в момента на всичко онова, което е произлязло като ефект от инфлацията, смята той

Любомир Каримански, ИТН
Любомир Каримански, ИТН Източник: Zonanews

"Трябва да има много по-добра комуникация, (с "Продължаваме промяната", бел. ред.) трябва да се вслушват в коалиционните партньори. Едноличните решения с цел да може само и само да се докаже правотата, въз основата на необходимия напредък на коалицията не трябва да бъдат базирани на егото и самовлюбеността на някои представители". Това заяви в студиото на "Тази неделя" по bTV председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански от "Има такъв народ". По думите му компромисите вече са изчерпани. "Оттук нататък стъпваме само върху коалиционното споразумение и го спазваме стриктно", заяви още той.

 

Антикризисните мерки

"Антикризисните мерки би трябвало да са съобразени с онова, което е залегнало в коалиционното споразумение. То предвиждаше да се извършват редица реформи, които би трябвало вече да са стартирали или поне да е стартирало тяхното конструиране. До този момент съм изненадан от това, че дори и не се обсъждат реформи. Няма нищо по-хубаво от това, когато умеем да съчетаваме мерки с необходимите реформи", заяви Каримански.

По думите му не е ясно какъв ефект ще произведе пакетът от антикризисни мерки на стойност 2 млрд. лв., който правителството представи през седмицата.

 

"До този момент имахме една таблица, в която са мерките, периодът за осъществяване на мерките и какъв ще бъде ефектът върху бюджета. Защо при условие, че толкова време вече не говорим за COVID-19 продължава мярката "60/40" или поне не знаем нейното състояние и какво става с нея. Досега не съм получил отговор. На нас трябваше да ни е ясно в кой момент т.нар. помощи за бизнеса във връзка с COVID-19 да бъдат или трансформирани, или прекратени", добави депутатът от "Има такъв народ".

 

Според Каримански 0% ДДС за хляба може би ще доведе до известно запазване на цените. "Не мерките, свързани с ДДС ще помогнат в момента на всичко онова, което е произлязло като ефект от инфлацията, по-скоро именно реформите (б.р. ще го направят)", поясни той.

 

Разговорите в коалицията

Според Каримански коалиционните разговори са постфактум. "До този момент те не са с превантивна функция - разговори. Ние биваме информирани за едно или друго нещо с времеви период за реакция от два-три дни, даже някой път няма и толкова. Някои изключително важни неща за финанси и икономика от коалиционното споразумение не се спазват. По-добре сега да бием алармата, отколкото когато е късно. Не съм сигурен дали и сега не е късно честно казано. Необходимо беше да се представят отделните стъпки и процеси за реформиране на сектори и дейности в публичната администрация, така че да има смисъл от мерките и да са напълно ефективни", заяви още депутатът от "Има такъв народ".

 

"Не мога да бъда съгласен с това, че когато е необходимо да се направи цялостно социално-осигурителна реформа, пенсионна реформа ние тръгваме пак с половинчати стъпки, без да видим реформата и без тя да е широко обсъдена. Когато искаме един публичен разход да бъде качен по една или друга причина, ние не знаем точните ефекти от това като дадем повече пари в обществото дали те отиват по предназначение точно там, където има уязвими групи", заяви Каримански.

 

Той укори парламента за част от нещата, свързани с правовата реформа. "Комисията по конституционни въпроси така и не постигна споразумение, за да може да придвижи нещата. Правовото спокойствие на фирмите, на бизнеса, на гражданите е едно от изключително важните неща и то залегна в нашето споразумение като предпоставка да се движат икономическите и финансовите процеси", добави Каримански.

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени