Командирът на ВМС: Намерено е мястото на падналия МиГ-29, останките са раздробени

Катастрофата е станала в район, където дълбочината е над 70 метра

Контраадмирал Кирил Михайлов
Контраадмирал Кирил Михайлов Източник: БНТ

Намерено е мястото, където се е разбил падналия МиГ-29. Открити са останки от самолета - части от колесника и части от двигателя. Останките са разпръснати на голяма площ на морското дъно, разтрошени и раздробени. Черната кутия не е открита. Това каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов на брифинг пред медиите. Самолетът се е разтрошил на хиляди малки парчета. Надеждите да се открие по-голяма част от самолета, която да бъде лесно извадена и да бъде извадена черната кутия от нея, се опровергаха, каза още командирът на ВМС.

 

В момента минен ловец "Цибър" обследва района и всички останки се разглеждат внимателно от дистанционно управляеми апарати. Катастрофата е станала в район, където дълбочината е над 70 метра, мястото, което трябва да се обследва е с площ над 1 кв. км. "Това е огромна площ, затова и търсенето на черната кутия е като да намериш игла в купа сено. За съжаление вероятността да я намерим е много малка. Не е ясно и дали тя е останала здрава след катастрофата. Това, разбира се, не ни спира да продължаваме издирването", каза контраадмирал Михайлов.

 

Днес беше подновена операцията по издирване на останки от машината. Търсенето беше преустановено в началото на седмицата поради влошените метеорологични условия. През това време е направен анализ на събраната информация, за да се определи с по-голяма точност мястото на катастрофата. Предстои обследване на дъното в район с площ 3,5 квадратни километра. Намирането на кутията е ключово за установяването на причините за трагичния инцидент. Заради солената вода обаче информацията в нея може да бъде изгубена, ако не бъде намерена бързо. Контраадмирал Михайлов разясни, че операцията по търсенето и спасяването на майор Терзиев е стартирала незабавно след трагедията. Тя е продължила до 10 часа на 10 юни, когато е станало ясно, че той не е можело да бъде намерен, както и че, ако е катапултирал, е щял да бъде спасен.

 

Стартирал е следващ етап на операцията по издирването на останките. Открити са части от оборудването на самолета, които са извадени от водната повърхност и предадени на Военна прокуратура, която е започнала разследването. Тогава е открит и биологичен материал. В операцията са участвали 4 кораба от ВМС, 2 вертолета, 3 катера, общо 260 човека от ВМС и 21 човека от гранична полиция. Изтребителят се разби миналата седмица при тренировъчен полет за поразяване на въздушна цел в нощни условия във водите край Шабла. При инцидента загина майор Валентин Терзиев от авиобаза "Граф Игнатиево".

Още от "България"

Последни новини

Най-четени