Милен Керемедчиев: Работа на службите в България е да извадят на показ българските граждани, които са подавали информация на руските дипломати

"Мерките на Русия спрямо България не са реципрочни. Русия би искала в следващото НС да има по-благоразположени към нея партии", смята Керемедчиев

Милен Керемедчиев
Милен Керемедчиев Източник: Facebook

Русия гони 14 български дипломатиРусия гони 14 български дипломати. Обикновено по дипломатически протокол гоненето на дипломати, след като вече са обявени едните за персона нон грата, става в рамките на няколко седмици. Руската страна се забави почти месец с реципрочната мярка, каза в "Денят започва" бившият зам. външен министър Милен Керемедчиев.

 

Тази мярка освен това е доста мека и дори не е реципрочна, тъй като България не само че изгони 70 дипломати и служители, но и закрихме Генералното консулство на Руската федерация в Русе и намалихме като цяло броя на руските дипломати у нас, обясни той.

По думите м, Русия не е направила това.

 

"Гоненето на 14 български дипломати - 4-ма дипломати и 10 технически служители, не е намаляване на общата бройка на нашата мисия в Русия. Това означава, че ние можем да ги заменим с нови лица, които да бъдат одобрени от руската страна. Т.е., няма толкова силна реципрочност", допълни Керемедчиев.

 

Той е очаквал по-сериозна мярка, например закриване на генералното ни консулство в Санкт Петербург. Дипломатите, обявени за персона нон грата, са в Екатеринбург, а България беше обявила, че ще закрие генералното си консулство там и те щяха да бъдат изтеглени у нас, уточни Керемедчиев.

 

По думите му мярката е мека, но е трябвало да се случи и влиза в цялата стратегия на Русия за намеса в предстоящите избори на България.

"За мен това е вмешателство във вътрешните работи на България, защото да се атакува правителство, което вече е в миналото и да се говори отново за дружбата между двете ни страни, показва, че Русия би искала в следващите избори да има много по-приятелски ориентирани към нея партии, които да влязат в Народното събрание", отбеляза Милен Керемедчиев.

 

Той е категоричен, че работа на службите в България е да извадят на показ българските граждани, които са комуникирали и контактували с руските дипломати и са им подавали информация и да им бъдат повдигнати обвинения.

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени