На 1 февруари почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим

Между осъдените на смърт са трима регенти, трима министър-председатели, 22 министри, 8 царски съветници, 67 депутати, 47 генерали и полковници

Мемориал на жертвите на комунизма до НДК
Мемориал на жертвите на комунизма до НДК Източник: Zonanews

Днес се навършват 78 години от кървавия ден, когато се произнасят най-масовите смъртни присъди в българската история.1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Тогава през 1945-а Първи и Втори състав на т.н. Народен съд изпращат на разстрел около 150 души от българския политически и военен елит. След екзекутираните са трима регенти, вкл. братът на цар Борис III - княз Кирил Преславски, един от регентите на малолетния тогава цар Симеон II. Богдан Филов също е регент по това време. Третият регент - генерал Никола Михов, също е сред зверски умъртвените. 

 

Мемориал на жертвите на комунизма
Мемориал на жертвите на комунизма Източник: Zonanews

Разстреляни са и тримата премиери - Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов. Между осъдените на смърт са и 22 министри, 8 царски съветници, 67 депутати, 47 генерали и полковници. На доживотен затвор са осъдени 4 бивши министри (Михаил Арнаудов, Константин Муравиев, Вергил Димов, Руси Русев), 2 царски съветници, 22 депутати, няколко професори и други.

 

В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. край Орландовци, извън Централните софийски гробища, в изровена от бомбардировките над столицата яма се дава началото на това, което в България е известно като "Кървавият четвъртък" - изпълнени са първите официални смъртни присъди, произнесени от т.н. Народен съд, и започва избиването на голяма част от тогавашния елит на нацията.

 

За периода от 20 декември 1944 г. до 2 април 1945 г. съдилищата на т.н. Народния съд издават общо 2816 смъртни присъди. За по-малко от четири месеца са арестувани 28 630 души (това са официални данни, а според изследователи те са много повече).

 

Обвинения са повдигнати на близо 11 000 души, а на 9155 от тях са произнесени присъди. Военният, политическият и част от интелектуалният елит на нацията отпреди войната фактически е унищожен. По време на Нюрнбергския процес срещу Националсоциалистическата партия в Германия са издадени 12 смъртни присъди.

 

Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса - за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити. 

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени