Не знам какво е коментирано на срещите с украинския външен министър Дмитро Кулеба, каза Корнелия Нинова

Тя бе попитана за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БГНЕС

Не съм участвала в срещите с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, не знам какво се е коментирало и не сме информирани впоследствие за проведените разговори, коментира пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинов. Тя бе попитана за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна.

 

Като лидер на БСП Нинова потвърди позицията на социалистите срещу износ на оръжие за Украйна. Нашата позиция остава непроменена, тя е последователна, политическа, взета на всички форуми на партията, подчерта тя. Смятаме, че помагаме на мира, даване на още оръжие означава удължаване на войната, ние сме за спиране на военните действия и започване на преговори, добави председателят на БСП.

 

Нинова посочи, че е запозната с искането на един от коалиционните партньори ("Демократична България") точката за  военно-техническа  помощ днес да бъде разгледана от външната комисия в Народното събрание. Да внесат, да се обсъжда и да видим какво ще решат, коментира вицепремиерът.

 

Във връзка с реакции в Скопие след посещението на премиера Кирил Петков в Битоля, Корнелия Нинова изрази мнение, че подобни изявления затрудняват разговорите, диалога. По-скоро и двете страни трябва да се въздържаме от подобни изявления, ако искаме да има напредък, подчерта тя. И по тази тема позицията на социалистите оставала непроменена - първо  Република Северна Македония (РСМ) да изпълни двустранния договор и тогава ще има зелена светлина. В отговор на въпрос Нинова посочи, че вдигане на българското вето върху началото на преговори на РСМ с ЕС не е обсъждано на последните коалиционни съвети. Тя отрече върху министрите от кабинета да е оказван натиск във връзка с  това.

 

В политиката най-важно е да имаш позиция, да е ясна, да поемеш отговорност да я изговориш и да имаш силата да я отстояваш, ние честно сме заявили позицията си пред българските граждани, изтъкна Корнелия Нинова.

 

Източник: БТА

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени