Радев скри, че е подкрепил декларация, която заклеймява саботажите на Русия в Чехия и България

"НАТО остава отворен за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Русия направят това възможно", пише още в декларацията

Румен Радев
Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента

Президентите на страните от формата Б9 приеха декларация, с която заклеймиха "саботажите" на Русия на територията на страни от НАТО и посочиха конкретно взривовете в Чехия през 2014 г. и подобни инциденти в България. Форматът Б9 обединява девет страни от източния фланг на НАТО и в него влизат България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Унгария. Срещата на Б9 се състоя в Букурещ, като официални домакини бяха президентите на Румъния Клаус Йоханис и на Полша Анджей Дуда. Във форума се включи и президентът на САЩ Джо Байдън, който се обърна към колегите си по видео връзка.

 

Въпреки че е част от формата Б9, президентът на България Румен Радев не съобщи предварително за участието си, а в публикуваното късно в понеделник съобщениe на сайта на президентската администрация не се споменава нито веднъж думата "Русия", не става дума и за осъждането на саботажите на българска територия. Официалната декларация от срещата в Букурещ е публикувана на сайта на Йоханис.

 

"Ние заклеймяваме саботажите на Русия на територията на Алианса, каквито наблюдавахме при взривовете в складовете с боеприпаси през 2014 г. във Врбетице, Чехия, които представляват грубо нарушаване на международното право. В допълнение, изразяваме загриженост за информацията за подобно поведение на територията на България, за каквото твърди разследването в София. Ние изразяваме пълна солидарност с нашите съюзници Чехия и България", се казва в декларацията.

 

"Свободна Европа" е попитала още сутринта в понеделник администрацията на президента дали Радев ще участва в срещата, тъй като в календара му на сайта не присъства такова събитиe. От администрацията на Радев са отговорили, че Радев ще участва по видео връзка и след това ще бъде изпратено съобщение. В публикуваното по-късно съобщение се говори за "общия ангажимент за модернизация" и за "политиката на "отворени врати" на НАТО". В декларацията от срещата обаче се говори за "агресивните действия на Русия и струпването на войски в непосредствена близост до НАТО", осъждат се действията в Чехия и България.

 

"НАТО остава отворен за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Русия направят това възможно", пише още в декларацията. Срещата на Б9 в Букурещ e част от подготовката за срещата на върха на НАТО в Брюксел на 14 юни. Тогава новият американски президент Джо Байдън ще посети Европа. Клаус Йоханис каза в понеделник пред медиите, че президентите от Б9 са настояли за по-голямо съюзническо военно присъствие в региона заради покачващото се напрежение в Черно море.

 

Източник: "Свободна Европа"

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени