Румен Радев свиква парламента на 15 април

Дори в оставка както премиерът, така и министрите продължават да изпълняват своите правомощия, докато не бъде избран нов кабинет или не бъде назначено служебно правителство

Румен Радев
Румен Радев Източник: Президентска администрация

Президентът Румен Радев ще свика първото заседание на 45-о Народно събрание на 15 април, съобщава "Труд" като се позовава на източници, близки до "Дондуков" 2. Радев още преди дни дал да се разбере, че няма намерение да оставя във времето процедурата. По конституция президентът трябва да свика новоизбраното Народно събрание най-късно до 4 май. Заради великденските празници обаче Радев искал възможно най-бързо новия парламент да започне работа. 

 

На първото заседание народните представители полагат клетва и официално встъпват в правомощията си. Обявяват се парламентарните групи. Избират се председател и зам.-председатели, а до тогава заседанието се води от най-възрастния депутат. В състава на 45-то Народно събрание това е 79-годишната Мика Зайкова от "Има такъв народ". На същото заседание настоящото правителство подава оставка.

 

Но дори в оставка както премиерът, така и министрите продължават да изпълняват своите правомощия, докато не бъде избран нов кабинет или не бъде назначено служебно правителство при невъзможност да се състави правителство. Няма начален или краен срок в който президентът трябва да стартира процедурата за избиране на нов Министерски съвет - единственото условие е преди връчването на първия мандат той да проведе консултации с всички парламентарни групи.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени