Стотици момиченца участваха днес в уникалния за страната ритуал "Каленица" в Асеновград

Асеновград се изпъстри с 250 Слънчови невести

Стотици момиченца участваха днес в уникалния за страната ритуал “Каленица” в Асеновград
Стотици момиченца участваха днес в уникалния за страната ритуал “Каленица” в Асеновград Източник: Община Асеновград

Празникът "Каленица" се чества в Асеновград всяка година на Еньовден повече от век. По този повод днес Асеновград бе обагрен в бяло. Малки Слънчови невести шестваха из улиците на града и създаваха свежо настроение. Ритуалът "калиница" е единствен по рода си, характерен е само за Асеновград и се провежда веднъж годишно – на Еньовден. "Каленица" е гръцка дума и означава красива, млада булка.

 

Стотици момиченца участваха днес в уникалния за страната ритуал “Каленица” в Асеновград
Стотици момиченца участваха днес в уникалния за страната ритуал “Каленица” в Асеновград Източник: Община Асеновград

Според историците началото си този празник води от гръцките квартали на Станимака (Асеновград), по-късно смесен с българките обичаи. Тази година в обичая се включиха общо 250 момичета от различни градове на страната. В калиници се превъплътиха деца на възраст от 1 г. до 9 г. Празничният ден започна с ритуалното наричане за добър късмет в Етнографската къща. Празникът продължи  със Света литургия за здраве и щастие на малките булки. Тя бе отслужена от архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев в църквата "Свети Николай Чудотворец".

 

Кметът д-р Христо Грудев
Кметът д-р Христо Грудев Източник: Община Асеновград

Кметът на града доктор Христо Грудев стана част от празника на калиниците, преди това той присъства и на света литургия  на параклиса "Св. Йоан Крътител", известен на местните като "Св. Ян" отслужена от митрополит Николай. Той присъства и на литургията в храма "Свети Николай Чудотворец" , след което всички заедно – малките момичета и техните родители и приятели потеглиха на литийно шествие из Асеновград, водено от градоначалника на Асеновград и отец Йордан.

 

Финалът на празника бе в Градския парк. Всички Слънчови невести преминаха под венец от билки, събрани при изгрев слънце и поръсени от утринната еньовска роса. Децата получиха грамоти и подаръци, комплимент от община Асеновград. Празничната програма приключи с изпълнение на детски песни.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени