Тома Биков: Ще има ляво-либерално правителство и то ще понесе цялата отговорност

Тежко им на редовните министри, които ще наследят тези, на които най-много им чуваме имената, коментира Биков

Тома Биков
Тома Биков Източник: bTV

Тежко им на редовните министри, които ще наследят тези, на които най-много им чуваме имената, коментира Биков работата на служебния кабинет. Абсолютно изтървана била ситуацията вече и в образованието, а абсолютно дебелоочие е да си раздават медали в здравното министерство за "справяне" със ситуацията.

 

В една нормална ситуация можеше да има правителство на националното съгласие или националното спасение с участието на ГЕРБ, което да преведе страната през много тежката зима, която идва. Сега ще има ляво-либерално правителство и то ще понесе цялата отговорност, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков пред bTV.

 

В опозиция една партия няма нужда от партньорство, отвърна той на въпрос може ли ГЕРБ да си сътрудничи с "Възраждане". Не познаваме колегите, ще ги видим тепърва, добави той

 

Биков не се ангажира с прогноза може ли очакваната четворна коалиция да изкара пълен мандат. Прави ми неприятно впечатление едно нещо - нелош пиар около преговорите по програмата, но в същото време излиза Румен Гечев и казва 8:4:3:2 ще е формулата на управлението. Къде са водени преговорите - частта за програмата за пред хората, а преговорите някъде другаде?

 

Едни екипи за парлама ги дават някъде по телевизията, друг водят преговорите за министри заключи Биков. Има ли ексклузитет за една частна компания във военно-промишления комплекс и защо й се дава - това трябва да излезе и да отговори министърката на икономиката. Това настоя депутатът от ГЕРБ по повод скандала в Българската консолидационна компания.

 

Служебният премиер и президента са военни, свързани с ВПК и със сигурност трябва да вземат отношение, настоя Биков. ГЕРБ зададе въпросите още вчера към Румен Радев и Стефан Янев след уволнението от борда на БКК на изпълнителната директорка Ваня Караганева. 

 

На въпрос откъде една политическа партия разполага с точна информация за ставащото в борда на БКК и обвиненията към Караганева, Тома Биков тази сутрин обясни, че информацията е била изнесена публично.

 

Серия от обвинения в злоупотреби са това - като се започне, че отстранената не е напуснала старата си работа, мине се през договора за 1 млн. лева с адвокатска кантора, при положение че предишната също е получила своя хонорар, и се стигне до стратегически решения, които изобщо не са подходящи в този момент, най-малкото да изчакат новото парвителство. Това посочи Биков.

 

"Е, по какъв начин разбираме, че кантората е свързана със "Сиела" - ами ние проверяваме някои неща", отвърна той на въпроса откъде ГЕРБ са наясно с детайлите.

 

През търговския регистър най-малкото, защо мислите, че всичко е тайна, нормална информация е и се придобива много лесно, добави депутатът. Не сме разследващ орган, но питаме министъра и цялото правителство, което говори за прозрачност. Бившият министър на икономиката Кирил Петков също мълчи, а това е втори изпълнителен директор за последните три месеца, продължи Биков.

 

"Предишния те самите си го уволниха", напомни той. Биков отрече да твърдят, че служебното правителство има връзка с тази фирма и с вноса на машините за гласуване. Подчерта обаче и сключеното извънсъдебно споразумение за 50 млн. лв. с частна фирма. Без да назовава името й, очевидно визираше това с "Дунарит" след дългогодишния спор за дружеството, което бе собственост на укриващия се бизнесмен и банкер Цветан Василев, а държавата се опитваше да го придобие.

 

"На мен леко започва да ми намирисва на корупция в тая работа", заяви Биков. Те са няколко линии, другата е местенето в банка, която не е преминала стрес теста, продължи той. И да излезе министърката да казва "Аз ще ви уволня", изобщо не е прозрачност и почтеност към българските граждани, настоя той.

 

"Много ми е интересно и защо започват да реформират първо печелившите предприятия - ДКК, Българската банка за развитие, нали реформа се прави в нещо, което не работи. А те в първото нещо, в което видят пари, струва ми се, че имат други намерения", обвини управляващите депутатът от ГЕРБ. Опитвали се по груб и глупав начин да осъществят това.

 

Биков говори и за скрита приватизация на ВМЗ "Сопот". Ще зададем въпросите в първите дни на парламентарния контрол, наше право е да питаме, заяви Биков. Как няма да се притесняват 4000 работници за местата си, добави той. 

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени