ЦИК: Критично бавни при гласуването с машини са възрастните мъже над 60 г., с ниско образование

При мъжете времето за гласуване с машина е средно 1,26 мин., а при жените - 1,03 мин.

Машинно гласуване
Машинно гласуване Източник: БНТ

Мъже над 60 г. с ниско образование гласуват най-бавно с машина. Това показва експериментът на Централната избирателна комисия, който се проведе в неделя в село Доброславци. В пробното гласуване са участвали общо 97 души, с трима по-малко от предварително планираните 100 души. От тях 41 са били мъже, а 53 - жени.

 

Значителни са разликите между тестовото гласуване с машини, проведено в сградата на Народното събрание на 27 май, и вторият подобен експеримент в софийското село Доброславци в неделя, 30 май. При първия тест участваха предимно парламентарни служители и беше отбелязан силен резултат – 75 гласували на устройството за един час, тоест, по-малко от минута на човек. Различният профил на избирателите в Доброславци обаче е свалил броя им двойно – до 36 избиратели на час, гласували средно за минута и 13 секунди.

 

На най-бавно гласувалия му е отнело 4 минути и 11 секунди. Най-бързо се е справил младеж – за 16 секунди. Времето между двама гласуващи, при което машината стои празна е между 20 и 26 секунди. От всички участвали в експеримента около 26% вече веднъж са гласували с машина на предишните парламентарни избори на 4 април. Този процент доближава процентът на гласувалите с машина на 4 април в страната, обясни зам.-председателят и говорител на ЦИК, древната комунистическа коменклатура Цветозар Томов.

От получаване на смарт картата до връщането й на експерименталната секционна комисия средно за групата на гласуващите на възраст 18-29 г., времето за гласуване с машина е било 67 секунди. 49 секунди отнема гласуването при следващата група избиратели - на възраст между 30 и 39 г. При хората на възраст между 40 и 49 г. машинното гласуване трае 72 секунди, а при тези на възраст 50 - 59 г. - 80 секунди. При хората на възраст над 60 години гласуването с машина отнема средно 96 секунди. 

 

 

"Резултатите са много окуражаващи, но очевидно факторът възраст оказва влияние на нужното време за гласуване с машина. Средното време на всички участвали в експеримента за гласуване с машина е 73 секунди", анализира данните Томов. Анализът по данните за образованието на участвалите в пробното гласуване показва, че на хората с висше образование гласуването с машина им отнема средно 61 секунди, на тези със средно - 77 секунди, а на тези с по-ниско образование - 132 секунди. При хората, които вече са гласували с машина и имат опит, нужното време е 60 секунди, а на тези, които са го направили за първи път на експеримента - 78 секунди.

 

"И друга една особеност, която мен лично ме изненада – при мъжете времето за гласуване с машина е средно 1,26 мин., а при жените - 1,03 мин. Доста съществена разлика по пол! Дали ще се потвърди от други наблюдения – не знам, но съвкупността не е толкова малка – 94 души, сравнително равномерно разпределени по пол; мъжете се справят значително по-бавно от жените", добави Томов.

 

Още от "България"

С промени в Закона за кадастъра и имотния регистър гражданите и бизнесът спират да са "куриери" на документи между инсти

Администрации, съдебни органи, лица с публични функции и организации, предоставящи обществени услуги, вече няма да изискват от гражданите и бизнеса скици на имотите и други хартиени документи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени