Външно с остра позиция относно декларацията на Бундестага за Северна Македония

Декларацията е вътрешен за Германия акт, който не променя решенията, взети от Съвета на Европейския съюз, заявяват от МВнР

Министерство на външните работи
Министерство на външните работи Източник: Zonanews

Министерството на външните работи излезе с позиция относно декларацията, приета от германския Бундестаг, която подкрепя Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз като признава македонски култура, идентичност и език.

 

Ето и пълния текст на декларацията на МВнР:

Декларацията на Бундестага е вътрешен акт, който не променя решенията, взети от Съвета на ЕС през м. юли 2022 г. относно европейския път на Северна Македония. Тя по никакъв начин не променя националната позиция на България, препотвърдена с Решението на 47-то Народно Събрание на България при приемането на компромиса от юли 2022 г.

Декларацията не съдържа нови моменти по отношение на процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония.

В Декларацията по същество се подкрепя процесът на промяна в конституцията на Северна Македония, която да гарантира равни права и свободи за българите с останалите народи в страната. Това е и основно искане на българите в Северна Македония.

От съществено значение е, че документът не окуражава опити за предоговаряне или неспазване на елементите от постигнатия през 2022 г. компромис.

Припомняме, че съгласно заключенията на Съвета на ЕС и Преговорната рамка е важно да се постигнат осезаеми резултати и добросъвестно да се прилагат двустранните споразумения, включително Преспанското споразумение и Договора за добросъседство с България от 2017 г., както и Протоколите от съвместните междуправителствени заседания по чл. 12 от Договора. Припомняме, че Съветът на ЕС отчете със своя декларация през м. юли 2022 г. българската позиция относно официалния език на Северна Македония, която остава непроменена.

Още от "България"

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на

Всеки избирател, който има постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да поиска вписване в избирателния списък по настоящ адрес

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени