Вили Лилков за "бившите хора", злокобното минало на ДС и класовия враг

Ако в Германия вътрешен министър се изкаже така - не само неговата оставка ще бъде поискана, а на цялото правителство, категорично заяви бившият председател на ДСБ-София

Вили Лилков
Вили Лилков Източник: NOVA NEWS

Един злокобен термин, използван от Бойко Рашков в едно от своите интервюта буквално взриви наследниците на репресираните от комунистическия режим. Какво се крие зад думите "бивши хора", използвани от Държавна сигурност. Вили Лилков е съавтор на книгата, която разбулва зловещите тайни на репресиите след 1944 година. "Терминът "бивши хора" идва от Съветския съюз, това са всички хора, които трябва да бъдат изметени от властта след революцията, това са капиталисти, дворяни и всички противници на комунизма, това се прехвърля и в България", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS проф. Вили Лилков. Той допълни, че такива хора са били преследвани и следени и в България, като това е продължавало и след 1989 година. ДС квалифицира тези хора като класов враг и възможност заплаха за властта.

 

Вили Лилков описа, че хиляди хора са били и погубени от властта след 1944 г., а т.н. "вражески контингент" е поставен под контрол, започват преследвания, изселвания, тормоз, погубване на цели фамилии. Водещият го попита за конкретни примери на "бивши хора", на които е попаднал при изследванията на архивите на ДС. Проф. Лилков даде за пример Петър Кьосеиванов, адвокат от Пещера, който е бил два пъти народен представител, работил е за своя избирателен район, спасявал е много комунисти преди 9 септември. Осъден е на 15 г. в затвор, изкарва известно време там, после е изпратен в Белене, след това е изселен от София в Долни Богров и така целият му живот е съсипан. Ето съдбата на един "бивш човек" - напълно съсипан живот. 

 

Има термин "поколение на бивши хора". В моето досие е записано - наследник на "бивши хора", разкри Лилков. Той коментира и употребата на този мракобесен термин от вътрешния министър и силов вицепремиер в служебното правителство Бойко Рашков: "Това е един загнезден израз в съзнанието на човек, който е принадлежал към репресивните служби. Според мен вътрешният министър трябва да се извини, без значение дали неволно го е изрекъл, или нарича своито противници "бивши хора". Рашков трябва да се извини! Ако в Германия вътрешен министър се изкаже така - не само неговата оставка ще бъде поискана, а на цялото правителство", категорично заяви проф. Вили Лилков.
 

Според бившият председател на ДСБ-София това, че не приехме закон за лустрацията е в основата на възможностите за подобно несанкционирано говорене. "Едва ли Румен Радев ще се разграничи от своя вътрешен министър, смятам, че той ще направи всичко възможно да използва това правителство до президентските избори. Тези избори ще възпроизведат същата ситуация, която се случи след изборите на 4 април. И тогава това правителство ще продължи под друга форма - като програмно, експертно. Така че Румен Радев е насочен в тази посока - как да бъде приезбран, как да повтори своя мандат", прогнозира проф. Лилков. 

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени