За Иво Сиромахов народът бил прост, а Иван Илчев явно е забравил какви ги е вършил като ректор

Абсурдно е точно Иван Илчев да ни обяснява проблемите в образованието след доклада на Сметната палата за безбройните нарушения по времето, когато беше ректор на СУ

Иво Сиромахов и Иван Илчев
Иво Сиромахов и Иван Илчев Източник: 7/8 TV

Предаването снощи на Иво Сиромахов в телевизия "7/8 започна с ругателско българския народ антрефиле на водещия, известен с афинитета си да псува в ефир журналистки:
"Със сигурност сте чували поговорката: "Прост народ – слаба държава". Напоследък за съжаление се случва така, че народът става все по-прост, а държавата все по-слаба. Броят на неграмотните расте, а качеството на образованието продължава да спада. На какво се дължи кризата в образованието и има ли възможност тя да бъде преодоляна, по тези теми ще разговарям с бившия ректор на Софийския университет Иван Илчев".

 

Скандалното в случая е, че гостът на Иво Сиромахов се държеше и говореше така, сякаш той е ангел небесен, дошъл да ни сведе висшата истина по обсжданите въпроси. А въпросите бяха за качеството на образованието и нивото на грамотност. Тук едва ли Иван Илчев е най-правилният избор на събеседник, защото по време на двата си мандата като ректор на Софийския университет, той не даде никакъв знак, че притежава талант, който да спре, ако не да обърне тенденцията, която заедно с псуващият журналистки Сиромахов се опитаха да очертаят. А тя не се различава от обикновен хейт, който при това в устата на тези двамата звучи като безобразни хули.

 

Иван Илчев

Нека припомним, че в Zonanews преди няколко седмици в обширен анализ разкрихме какви са заключенията на Сметната палата за втория мандат на проф. Иван Илчев като ректор. А заключенията са убийствени, няма смисъл да ги преразказваме, всеки може да ги прочете като отвори горния линк. След подобен доклад на най-висшата и компетентна одитираща институция в страна, да седнеш и да говориш небивалиците, които Илчев наговори, е нахалство, на което само номенклатурните отрочета като него са способни. Да не забравяме, че Иван Илчев е син на особено близкия на диктатора Живков просветен министър Илчо Димитров, участник и в антибългарското правителство на Жан Виденов и БСП 1995-1997 г. 

Важно е да се отбележи също, че твърдението на Иван Илчев, че през последните 30 г. образованието се е сринало и затова се е увеличил делът на неграмотните, е крайно невярно. Ето само един документ от 1989 г., в който много информираният председател на Комитета за държавен и народен контрол Георги Георгиев пише следното:
"Постъпващите на работа млади хора с незавършено основно и средно образование са близо 40 на сто от контингента на трудовите ресурси на възраст до 29 години".

 

Съображения на Георги Георгиев, член на ЦК на БКП и председател на КДНК`
Информация на Георги Георгиев, член на ЦК на БКП и председател на КДНК за състоянието на образованието в края на 80-те години

Това са потресаващи документални данни за състоянието на образованието в края на тоталитарния комунистически режим, които не оставят камък върху камък от отровните и лъжливи опорни точки на прокомунистическите носталгици. Забележете - това е обобщаваща информация, тя не отразява някакви маргинални общности, а отразява общото положение в българското образование към есента на 1989 г.. Ето в тази  публикация  на Zonanews можете да прочетете повече документална информация по казуса. 

 

Информация за българското образование в средата на 80-те - 53на сто са с незавършено основно и по-ниско образование (2)
Информация за българското образование в средата на 80-те - 53 на сто са с незавършено основно и по-ниско образование Източник: Zonanews

 

 

Още от "България"

Премиерът Борисов: Бюджетът е на излишък от над 115 млн. лв. за първите четири месеца на годината, икономиката работи

През първото тримесечие на настоящата година  са задържани близо 16 милиона къса нелегални цигари, което е почти колкото  задържаното количество през цялата 2020 г.

Прочетете повече прочетете повече

Резултатите на България за справяне с COVID-19 са изключително добри, а ваксинацията протича при голям интерес

В понеделник пристигат нови над 270 000 ваксини, зелените коридори да продължават да действат като се изпълняват и ваксинационните фази, разпореди министър-председателят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени