Документи от ДС и КГБ разобличават Мартин Заимов в лъжа

"Заимов се очертавал като крупен нелегален разузнавач," се казва в получената от КГБ-СССР справка

Мартин Заимов и Светлана Шаренкова на фона на МОЧА
Мартин Заимов и Светлана Шаренкова на фона на МОЧА Източник: NOVA

"Единствената информация, която е предоставил на съветското посолство в София, е била свързана с дислокацията на германски войски в България с надеждата да предотврати очакваната от него пагубна окупация". Това коментира вчера в предаването "На фокус с Лора Крумова" по NOVA Мартин Заимов, внук на националния предател и злостен съветски шпионин Владимир Заимов. 

 

Документи от архива на Комисията по досиетата обаче разобличават напълно неистините, които този човек сменил няколк опартии, наговори. От подробна официална кореспонденция между КДС (както се е наричала през 60-те г. Държавна сигурност) и съветския КГБ се разбира, че ген. Владимр Заимов и неговата шпионска група е доставяла не само информация за "дислокацията на германските войски в България", но "е успяла да предаде на съветските разузнавателни органи много ценни сведения от стопански, политически и военен характер". 

 

"Заимов се очертавал като крупен нелегален разузнавач", се казва в получената от КГБ-СССР справка за дейността му като резидент на съветското военно разузнаване". 

Този документ разобличава легендата, която семейство Заимови от десетилетия се опитват да наложат - че националният предател Владимир Заимов бил "антифашист" и бил предавал само данни за германската армия. Документалната истина е, че той е използвал контактите си сред висши военни и политически среди, за да доставя на Съветите информация, вредяща на България и способствала косвено за окупацията ни от империята на злото. 

Част от преписката между КДС и КГБ относно шпионската дейност на ген. Владимир Заимов
Част от преписката между КДС и КГБ относно шпионската дейност на ген. Владимир Заимов Източник: Zonanews
Част от преписката между КДС и КГБ относно шпионската дейност на ген. Владимир Заимов
Част от преписката между КДС и КГБ относно шпионската дейност на ген. Владимир Заимов Източник: Zonanews
Още от "Документи и архиви"

Докладът на Рашков до ВСС срещу Гешев: Амалгама от медийни публикации, фейк новини, тенденциозно подбрани факти, малко ч

В доклада се казва, че Бюрото за защита на свидетели е използвано за претърсвания в сградата на "Дондуков" 2, което е злоупотреба със задълженията на служителите на бюрото

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени