Космонавтът Георги Иванов - доносник на Държавна сигурност, клепал наред!

Георги Иванов Какалов, както са трите му имена, е вербуван от ДС през 1962 г.

Агент-доносникът на ДС Георги Иванов
Агент-доносникът на ДС Георги Иванов Източник: Zonanews

10 април 1979 г., 20 часа и 34 минути. Към Космоса поема изстреляният в орбита космически кораб "Союз – 33". С него лети първият български космонавт Георги Иванов. Едва ли са много хората, които знаят, че Георги Иванов е бил подъл агент-доносник на Държавна сигурност години наред. Клепал е колеги-курсанти, съвипускници, летци и т.н. Който му попадне, за всякакви неща - основно за вицове и политически изказвания срещу БКП. За битовизми и още много други измислени "прегрешения" от гледната точка на комунистическия терористичен режим по онова време. Потрес е това! 

Първият български космонавт Георги Иванов Какалов е вербуван за агент на Държавна сигурност още през далечната 1962 г. На 17 юли той е извикан от майор Куюмджиев за вербовка, която е проведена в канцеларията на ВКР офицера. Даден му е псевдоним "Николов". Още при вербовката Георги Иванов започва да клепа своите съвипускници във военното училище - факт, който се вижда от рапорта по извършената вербовка. 

 

Георги Иванов подписва и собственоръчно написана декларация за сътрудничество със ДС. Доносите му са особено гнусни - донася на Държавна сигурност за свои колеги-курсанти, които играели "изкълчено танците", за други, които "разказвали вицове", за трети, които имали "нездрави" изказвания и разпространявали политически вицове срещу партията и правителството. Изобщо, отвратителна история. Гнусна, мръсна, отвратителна! Всеки може да прочете доносите на този негодник, които се съдържат в документите, които се съхраняват в архива на Комисията по досиетата. Няма оправдание за това! Няма нито една причина, която нормален човек, с нормален морал, би приел това гнусно доносничество и би махнал с ръка! Позорно човече! 

 

Георги Иванов Кокалов-доносник на ДС (1)
Георги Иванов Кокалов-доносник на ДС (2)
Георги Иванов Кокалов-доносник на ДС (3)
Георги Иванов Кокалов-доносник на ДС (4)
Георги Иванов Кокалов-доносник на ДС (5)
Георги Иванов Кокалов-доносник на ДС (6)
Георги Иванов Кокалов-доносник на ДС (7)
Георги Иванов Кокалов-доносник на ДС (8)
Георги Иванов Кокалов-доносник на ДС (9)
Георги Иванов Кокалов-доносник на ДС (10)
Георги Иванов Кокалов-доносник на ДС (11)
Георги Иванов Кокалов-доносник на ДС (12)
Георги Иванов Кокалов-доносник на ДС (13)
Георги Иванов Кокалов-доносник на ДС (14)
Георги Иванов Кокалов-доносник на ДС (15)
Георги Иванов Кокалов-доносник на ДС (16)


 

Още от "Документи и архиви"

Държавният архив в Разград представя втората си дигитална изложба "Да надникнем в миналото"

Във втората част на виртуалната изложба на Държавния архив в Разград ще бъдат показани част от снимковия материал, постъпил в институцията в периода 1974 - 1983 година

Прочетете повече прочетете повече

Петър Волгин и Атанас Семов изправят на нокти ДС в края на 80-те

В списъка с потенциални членове на антипартийната организация, подготвяна от Атанас Семов, фигурира и неговата съученичка от НГДЕК с прякор "Дукса". Това е днешният лидер на БСП Корнелия Нинова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени