На днешната дата преди 78 години болшевишките престъпници Главинчев и Боков убиха карикатуриста Райко Алексиев

В последните дни преди Деветосептемврийския преврат многократно е предупреждаван от свои близки да напусне страната, но той отказва

Райко Алексиев и съпругата му
Райко Алексиев и съпругата му Източник: Институт за литература на БАН

На днешния ден през 1944 г. зверски е убит българският художник, карикатурист и фейлетонист Райко Алексиев, широко известен преди 9 септември 1944 г. с псевдонима си Фра Дяволо. Създателят на популярния сатиричен вестник "Щурец" Райко Алексиев си създава немалко врагове в средите на налагащата се с репресии комунистическа власт.

 

В последните дни преди Деветосептемврийския преврат той е многократно предупреждаван от свои близки да напусне страната, а кумът на семейството Никола Мушанов го снабдява с дипломатически паспорти. Алексиев обаче отказва да повярва, че е в опасност и твърди:

"Аз не съм политик. Аз съм показвал грешките на политиците, мъчил съм се с моите карикатури да осмея това, което вършат някои политици и е вредно за народа. Аз нямам пари в чужбина. Плащал съм редовно данъците си. На всекиго съм услужвал и съм давал с двете ръце. На никого не съм взел нищо и не съм напакостил. Аз не съм плъх, та да напускам кораба, когато той потъва".

 

Роден е на 7 март 1893 г. в Пазарджик в семейството на учителя Никола Алексиев, българин бежанец от Солун и на Стоянка Белопитова, сестра на участника в Априлското въстание Тодор Белопитов. Има трима братя и две сестри. Следвал е литература в Софийския университет и рисуване в Художествената академия в София. Той е неколкократен председател на Съюза на дружествата на художниците в България, сътрудник на периодичните издания "Барабан", "Смях", "Людокос", "Българан", "Маска", "Македония", "Зора"; основател, главен редактор и основен автор на сатиричния вестник "Щурец" (1932-1944).

 

Вестник
Вестник "Щурец" Източник: Facebook

"Щурец" престава да съществува през 1944 година. Алексиев става жертва на безмилостното прочистване на България от свободомислещи интелектуалци, предприето от комунистическата партия след преврата на 9 септември. Непосредствено след преврата завърналият се от Чамкория в София Алексиев е арестуван от Лев Главинчев като "враг на народа" поради широко известните му недвусмислени карикатури на Сталин. Пребит до смърт от садистите Главинчев и Георги Боков (баща на Елена и Филип Бокови). Жената му успява да го измъкне и да го настани в болницата на Червения кръст, защото никъде другаде не го приели. Там Алексиев умира от раните си.

 

Карикатура на Сталин от Райко Алексиев
Карикатура на Сталин от Райко Алексиев Източник: Facebook

Месеци по-късно - през март 1945 г., е осъден посмъртно заради "антисъветска" и "прогерманска" пропаганда от т.нар. Народен съд по известното Дело №6, по което са подсъдими 101 писатели, художници, журналисти. Много от тях като Йордан Бадев, Данаил Крапчев и самият Алексиев вече са убити.


Срещу тях свидетелстват 145 техни колеги, които се организират да ги оклеветят само и само за да запазят себе си. Творбите на Фра Дяволо са забранени по време на комунистическия режим, а е реабилитиран едва след 1990 г.

 

На негово име е учредена през 2002 г. национална литературна награда за хумор и сатира, връчвана от община Пазарджик. Присъжда се на всеки три години, на 7 март, на български писатели за цялостно литературно творчество и принос в областта на хумора и сатирата. На 27 февруари 2013 г. в негова чест е наречен ледник Алексиев в Антарктика.

Още от "Документи и архиви"

На 83 години почина бившият зам.шеф на ПГУ-ДС Тодор Бояджиев, който е работил за КГБ като зам.-резидент и резидент на ко

От документи от личното му кадрово дело и от работното му дело като зам.-резидент и резидент на ПГУ-ДС в Ню Йорк в края на 60-те и през 70-те години на миналия век разбираме, че е работил за КГБ

Прочетете повече прочетете повече

Още през октомври 2001 г. политологът Антон Тодоров описва анатомията на световния терористичен интернационал

Москва, която на практика създаде този световен терористичен интернационал по съветско време, сега интензифицира връзките с него, подчертава той

Прочетете повече прочетете повече

Бивш комунистически цензор в радио София, днес шеф в DW, обяви Кокорчо за новия Иван Костов (ДОКУМЕНТИ)

Днешният шеф на българската редакция на германското радио DW е бил комунистически цензор, завеждащ редакция в Главна идеологическа редакция на радио София и е решавал дали да се спре или не дадено предаване

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени