Руските нацисти убиха в Харков оцелял от Холокоста 96-годишен украински евреин

Оцелял от Хитлер, убит от Путин, написа в Туитър външният министър на Украйна Дмитро Кулеба

Убитият Борис Романченко
Убитият Борис Романченко Източник: CNN

Миналата седмица 96-годишният Борис Романченко, пребивавал в няколко нацистки концлагера, е загинал в апартамента си след попадение на руски снаряд в жилищна сграда в Харков. Това съобщи днес украинска асоциация на оцелелите от лагера "Бухенвалд",  съобщава  Ройтерс.

 

"С ужас съобщаваме за насилствената смърт на Борис Романченко във войната в Украйна", се казва съобщението. В него се добавя, че в скромната многоетажна сграда, където той живеел, след обстрела е избухнал пожар.

 

През 1942 г. Романченко е бил депортиран в Дортмунд за принудителен труд в мина. След неуспешен опит за бягство е пратен на остров Узедом да работи по програмата за "Фау-2", а след това в концлагерите "Бухенвалд", "Дора-Мителбау" и "Берген-Белзен".

 

"Путин успя да довърши това, което даже Хитлер не можа", гласи коментарът в туитър на украинското министерство на отбраната.

 

Ръководителят на кабинета на украинския президент, Андрий Ермак, сподели в профила си в Telegram. "Това наричат "операция по денацификация".

 

А украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в профила си в Twitter, че смъртта на Романченко е "неописуемо престъпление". "Оцелял от Хитлер, убит от Путин", пише той.

Още от "Документи и архиви"

Др. Путин, вие сте "велик историк"! Кремълският военнопрестъпник обяви независимостта на Белгия за руска заслуга! (ВИДЕО

Белгия постига независимост през 1831 по време на Лондонската конференция, на която Русия, Прусия и Австрия са против, искайки да оставят страната под управлението на холандския крал

Прочетете повече прочетете повече

Путин оправда Хитлер - заяви пред Тъкър Карлсън, че Полша е принудила нацистка Германия да я нападне

По време на разговора си с Тъкър Карлсън Путин спомена Полша 36 пъти - нито една друга европейска страна, освен Украйна, той не споменаваше толкова често

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени