Според КГБ терористът Карлос Чакала е бил кадрови офицер от сирийското военно разузнаване

Това разкрива разсекретен документ от Второ главно управление на Държавна сигурност

Илич Рамирес Санчес, известен като Карлос Чакала
Илич Рамирес Санчес, известен като Карлос Чакала Източник: Desmotivaciones.es

"В процеса на изложението, началникът на 11-ти отдел ВГУ-КГБ полковник Ермоляев изложи данни за мюсюлманско-шиитските организации, "Мюсюлмански братя"...За ръководителя на организация "Световна революция" - "Карлос" са получени данни, че е кадрови служител от военното разузнаване на Сирия". Това пише в строго секретен документ на Второ главно управление на Държавна сигурност от 12.06.1987 г. 

 

Докладна записка относно резултатите от командировка на служители от ВГУ-ДС във Второ главно управление на КГБ на СССР
Докладна записка относно резултатите от командировка на служители от ВГУ-ДС във Второ главно управление на КГБ на СССР Източник: Zonanews

Документът представлява Докладна записка относно резултатите от командировка на служители от ВГУ-ДС във Второ главно управление на КГБ на СССР. Документът е написан от зам.-началника на ВГУ-ДС ге-майор Иван Иванов след провеждането на работна среща с отдел 11 на ВГУ-КГБ. Споменатият в докладната записка като кадрови служител на сирийското военно разузнаване е ръководителят на терористичната организация "Световна революция" с псевдоним "Карлос" е кървавият главорез Илич Рамирес Санчес, известен още като Чакала. За него е писано предостатъчно, за терористичните му акции и жертвите на тази вакханалия през 70-те и 80-те. 

Докладна записка, която разкрива, че Карлос е бил кадрови офицер от сирийското военно разузнаване
Докладна записка, която разкрива, че Карлос е бил кадрови офицер от сирийското военно разузнаване Източник: Zonanews

Както Zonanews вече писа, след поредното посещение в коунистическа България на терориста Илич Рамирес Санчес ("Карлос"), неговата съпруга Магдалена Коп и още един терорист "на 25.05.1986 г. в 6.30 часа обектите напуснаха хотела и се отправиха за аерогара София. Извършен бе рентгенов контрол на багажа им, който показа, че куфарите съдържаха технически пособия, наподобяващи окомплектовани взривни устройства".

 

Документите на ДС доказват, че това не е единственият път, когато Карлос и компания шетат с куфари, пълни с готови за взривяване устройства из страната ни. Две години преди този случай има друг, от 1984 г., когато докладът на ОР от ДС е описал следното: "Съдържанието на куфарите бе установено на рентген – виждат се електронни апаратури, от които към цилиндрични тела водят кабели, прикрепени с клеми. Мнението на проверяващите бе, че това са взривни устройства. Куфарите бяха със сейфови ключалки и не бяха отворени. В ръчния багаж – три дипломатически куфарчета и една дамска чанта, бе установено подобно съдържание. Уведомихме за това съветските другари".

На 27 юни 1975 година Карлос Чакала застрелва двама френски агенти при опит за задържането му след като е издаден от Мишел Мукхарбал, арестуван член на Народния фронт за освобождение на Палестина. Мукхарбал също е застрелян.

 

Карлос Чакала
Карлос Чакала

Карлос бяга в Ливан, където същата година според сведения на КГБ приема исляма. Това е потвърдено впоследствие от самия Карлос в неговата автобиография.

 

През 1975 г. Илич Рамирес Санчес прие исляма и името Салим Мохамед
През 1975 г. Илич Рамирес Санчес прие исляма и името Салим Мохамед Източник: Daily Sabah

Карлос е арестуван през август 1994 г. при операция на френските специални части в Судан, командвана от известния антитерористичен съдия Жан-Луи Брюгиер. Излежава доживотна присъда във френски затвор.

Още от "Документи и архиви"

Др. Путин, вие сте "велик историк"! Кремълският военнопрестъпник обяви независимостта на Белгия за руска заслуга! (ВИДЕО

Белгия постига независимост през 1831 по време на Лондонската конференция, на която Русия, Прусия и Австрия са против, искайки да оставят страната под управлението на холандския крал

Прочетете повече прочетете повече

Путин оправда Хитлер - заяви пред Тъкър Карлсън, че Полша е принудила нацистка Германия да я нападне

По време на разговора си с Тъкър Карлсън Путин спомена Полша 36 пъти - нито една друга европейска страна, освен Украйна, той не споменаваше толкова често

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени