Антикризисните мерки да продължат, настояват бизнесът и синдикатите

Според БСК икономическата криза започва да отслабва и вече са видими симптоми на икономическо оживление

Промишлено предприятие
Промишлено предприятие Източник: Zonanews
Антикризисните мерки трябва да продължат. Около тази позиция се обединиха председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев и президентът на КНСБ Пламен Димитров. Пред БНТ Радев отбеляза, че според изследване на БСК здравната и икономическата криза започват да затихват. Твърдият показател е, че тази нощ имаме само две жертви на коронавируса, което е исторически рекорд, т.е можем да кажем с висока степен на сигурност, че здравната криза си отива, подчерта той.
 
По негови думи икономическата криза също започва да отслабва и вече са видими симптоми на икономическо оживление. Политическата криза обаче била във възходящо движение. "От тази гледна точка оценката на ситуацията в икономиката е проста: приключиха голяма част от мерките в края на март и в края на май и сега в края на юни приключва и една от най-старите и полезни мерки "Запази ме". Усилията, които правим съвместно със социалните партньори, е да артикулираме ясно в комуникацията с администрацията, че мерките не трябва да бъдат спрени. Да могат да бъдат изменени, но в никакъв случай не трябва да бъдат спрени, защото все още стопански субекти в България страдат от здравната криза", обясни ситуацията Радев.
 
От своя страна Пламен Димитров заяви, че икономиката е била ударена асиметрично от началото на кризата. По негови думи е имало сектори, които са били ударени много малко и те са започнали бързо да се възстановяват. През това тримесечие тези сектори са се върнали на нивата отпреди 2020 г., а някои от тях дори са над нивата от 2019 г. по продажби, реализации и доходи. Доходите обаче намаляват в някои сектори, като туризма, транспорта, ресторантьорството и преработващата промишленост. Именно там според него има нужда от подкрепа.
 
Димитров отбеляза, че около 300 000 работни места са запазени благодарение на мярката 60/40. По тази причина от КНСБ настояват мярката да остане до края на годината. И Европейската комисия, и Г-7 ясно казаха, че в целия свят и в Европа мерките за подкрепа на бизнеса трябва да продължат поне до 2022 г., категоричен бе президентът на КНСБ.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени