Асен Василев: Заради кабинета на Радев плащахме за скъп хляб, мляко и месо

С решението на служебния кабинет за забрана на вноса от Украйна са нанесени щети на хазната за 146 милиона, каза финансовият министър

Асен Василев
Асен Василев Източник: МФ

"Това, което мисля, че е ясно за всички, е следното – с непремереното решение за забрана за вноса на украинското зърно служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара целия български народ да плаща по-скъп хляб, по-скъпо брашно и по-скъпо олио и фуражи, а оттам и по-високи цени на млечните и месните продукти, за да защити един сектор, който миналата година е генерирал декларирана печалба от 2,5 млрд. лева".

 

Това зави министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет.

По-рано днес премиерът Николай Денков съобщи, че правителството смята за правилно освобождаването на вноса на зърно от Украйна.

 

Според Василев е очевидно, че разумната политика е, ако има производители, които наистина биха били поставени пред трудности и биха излезли на загуба, да има за тях целеви помощи. Но да се освободи вноса, така, както беше освободен миналата година, за да може да се генерират приходи в хазната и да ядем по-евтини храни.

 

Финансовият министър е на мнение, че това е отговорното решение в полза на всички български граждани.

Той съобщи, че приходите от производство на зърнени култури миналата година са 9,976 млрд. лева. Декларираната печалба, върху която са платени данъци за сектор зърнопроизводство е 2,507 млрд. лева. 2021 г., за сравенние, приходите на сектора са 7,965 млрд. лв., печалбата е 1,862 млрд. лева. Приходите за 2021 г. са 8 млрд. лв., печалбата е 1,9 млрд. лева. Приходите за 2022 г. са 10 млрд. лв., печалбата е 2,5 млрд. лв. на сектор зърнопроизводство, посочи Василев.

 

По думите му секторът е основен ползвател на субсидия по линията на освобождаването на горивата от акциз. Това са 100 млн. лв. невнесен акциз в държавната хазна от сектора. Субсидията, която държавата е дала към всички селскостопански производители с основна част сектор зърнопроизводство за 2021 г., е 1,6 млрд. лв., за 2022 г. е 1,96 млрд. лв., от които 890 млн. лв. са европейски средства, 1,1 млрд. лв. са средствата от националния бюджет, информира министърът.

 

Забраната на внос на украинско зърно, която служебният кабинет поиска от ЕК, към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лв. от невнесено ДДС. До края на годината, ако се продължи тази забрана, очакваме щетите да са около 40 млн. лв. на месец, добави Василев.

 

В отговор на въпрос дали министърът на земеделието Кирил Вътев е бил информиран за това решение, Асен Василев каза, че дискусии в кабинета има, те се водят няколко седмици.

 

"На миналото заседание на МС имахме много дълга дискусия по въпроса и за първи път там изнесох данните за щетите за бюждета", каза министър Василев. Има вече взето решение, че България не подкрепя удължаването на забраната за внос за украинско зърно, посочи още министърът, цитиран от БТА.

Още от "Икономика"

Министърът на икономиката предупреди "Лукойл": Ако не спазят плана за преминаването изцяло към неруски петрол, ще търпят

През последната година и половина "Лукойл" започнаха да плащат данъци заради дерогацията. Те платиха 89 млн. лева и до края на годината очакваме още 280 млн. лева, заяви Богдан Богданов

Прочетете повече прочетете повече

Русия е изтеглила корабите си от българската икономическа зона в Черно море

Окончателното решението за изграждане на инфраструктура за военослужещите от многонационалната бойна група ще бъде внесено в Народното събрание, заяви пък министъра на отбраната

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Денков: Имаме съгласие със синдикатите, ще подпишем споразумение за справедлив преход на въглищните региони

Във фокуса на споразумението ще бъде искането на синдикатите за създаване на оператор за конверсия на въглищните региони, чиято цел е подготовката на регионите за развитие на нови икономически дейности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени