Несъответствия при всяка четвърта проба от храни, произведени по стандарти (национални, утвърдени или браншови), са установени при лабораторните анализи, показва Аграрният доклад за 2023 г. на земеделското министерство. Контролът на такива храни се извършва чрез проверки на производствените обекти и чрез вземане на проби храни от търговската мрежа, уточняват от там.
През 2022 г. са планувани 304 проби от храни произведени по национални, утвърдени и браншови стандарти. Изследвани са 293 проби, от които са установени 72 несъответстващи проби.
От тях: - по Утвърден стандарт "Стара планина" - изпълнени 78 (99%), като несъответстващите проби са 10 (13%); - по Утвърден стандарт "България" - взети 88 проби (100%). Несъответстващите проби са 12; - по Браншови стандарт "Лютеница" – взети 15 проби (94%). Несъответствие е установено в 3 проби; - по Български държавен стандарт за млечни продукти – взети 112 проби (98%). Несъответстващите проби са 47 броя. През 2022 г. са планувани общо 881 броя проби, но са взети 785, като при 105 от тях е установен несъответстващ резултат по отношение на различни показатели.
Не са изпълнени 7 проби рафинирано слънчогледово масло, за които следва да се използват услугите на външна лаборатория, уточняват от земеделското министерство.
Взети са планово проби от суровини и храни от растителен и животински произход за изследване на качествените характеристики на: готварската сол, пчелен мед, енергийна стойност на храни, храни с хранителни претенции, за наличие на немлечни мазнини вложени в млечни продукти, абсорбирана вода в цели птичи трупове и разфасовки, и маслинови масла.
За изпитване са взети 492 проби (при планувани 577 броя), като са установени общо 33 несъответствия по отношение на готварската сол, пчелен мед, енергийна стойност, немлечни мазнини вложени в млечни продукти, абсорбирана вода в цели трупове от птиче месо.