Киев ще приеме ограничения върху търговията си с ЕС, за да успокои Полша

При предишното правителство Варшава наложи едностранна забрана в нарушение на търговските правила на ЕС

Украинско зърно
Украинско зърно Източник: Pixabay

Украйна е готова да приеме ограничения върху търговията си с Европейския съюз (ЕС), за да успокои ожесточения политически спор с Полша, но също така настоява блокът да забрани вноса на руско зърно. Това заяви украинският министър на търговията Тарас Качак пред "Файненшъл таймс".

 

"Може би за такъв преходен период ... управляваният подход към търговските потоци между Украйна и ЕС е нещо, от което всички имаме нужда", посочи Качк и добави, че "що се отнася до пшеницата, не Украйна създава проблеми на полските фермери, а Русия".

 

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. ЕС вдигна митата върху украинския внос, но Полша и други съседни страни скоро изпитаха пренасищане и фермерите излязоха на улиците и проведоха гранични блокади, за да протестират срещу нелоялната конкуренция, напомня финансово издание.

 

При предишното правителство Варшава наложи едностранна забрана в нарушение на търговските правила на ЕС, а продължаващите протести през последните седмици принудиха новият премиер Доналд Туск да поиска изключения от Брюксел и да продължи с ограниченията.

 

"Трябва да намерим решение, което ефективно да защити полския и европейския пазар от неравностойна конкуренция", отбеляза Туск в началото на седмицата по време на посещение в Литва. Той също така се съгласи с украинския министър за необходимостта от забрана на вноса на селскостопански продукти от Русия и Беларус, мярка, която ще бъде подкрепена от Литва.

 

Туск посочи, че ограниченията на ниво целия единен блок ще бъдат по-ефективни, след като Латвия наскоро наложи забрана за внос на руски стоки в цялата страна. Забрана в целия ЕС за вноса на руски стоки обаче би била трудна за постигане, тъй като няколко държави членки се противопоставят на подобен ход поради опасения, че той ще дестабилизира световните пазари и ще влоши икономическите и социални кризи в развиващите се страни. Руският износ на зърно за ЕС се е увеличил с повече от 50% до 1,5 милиона тона между 2022 и 2023 г., отбелязва FT.

 

Украинският министър Тарас Качка обвини Москва, че подклажда полските протести, обвинение, повдигнато и от еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис. Качка твърди, че Москва "определено" стои зад нападение миналия месец от полски фермери срещу влак, превозващ украинско зърно, което те успяха да обърнат и да разпилеят.

 

"Руснаците са замесени в случаи на вандализъм или саботаж, които могат да се третират като враждебни към Украйна като цяло", каза той пред финансово издание. Качка също така посочи, че Киев подкрепя новите мерки, предложени от Брюксел за налагане на тавани на вноса на яйца, птиче месо и захар от юни и за разрешаване на отделни страни да затворят пазарите си за украинско зърно, с изключение на по-нататъшен транзит към други страни.

 

Той призна, че производството на захар в Украйна е нараснало от 7000 на 500 000 тона между 2022 г. и миналата година. Киев също наскоро се съгласи да пренасочи износа на царевица към Италия и Испания през Черно море, а не по шосе през съседните страни, за да намали напрежението.

 

"Ние доброволно спряхме да разрешаваме износа на царевица за всичките пет съседни държави членки. Въпреки това реализирахме още един нов рекорд, изнасяйки 15 милиона тона царевица през календарната 2023 г. Така че имаме голямо търсене в други държави. Украйна запълни празнините в производството на ЕС", каза украинският министър на търговията. В понеделник пък украинският премиер Денис Шмихал нарече блокадата на полската граница "безсмислена", дори и ако тя не беше спряла хуманитарната помощ и оръжията да влизат в Украйна.

 

"Абсурдът на тази ситуация е, че Полша губи повече, отколкото Украйна", каза той. Украински и полски официални лица трябва да се срещнат отново следващия понеделник, за да разрешат спора си до края на месеца.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени