Лъчезар Борисов: "Промяната" направи България зависима икономически и финансово от Русия

Търговското салдо на България с Руската федерация в момента е отрицателно и е в размер на 6.6 млрд. лв. при отрицателно салдо от 2.5 млрд. лв. за същия период на предходната година

Лъчезар Борисов
Лъчезар Борисов Източник: МИ
Лъчезар Борисов, бивш министър на икономиката
Фейсбук
 
Вчера, 14.09.2022 г., НСИ публикува данните за външната търговия на България с трети страни за периода януари – юли 2022 г. Данните включват износ, внос и търговско салдо. Днес ще представя данните, а анализът и изводите оставям във Ваши ръце. Какво ни каза НСИ?
• Износът на България за Руската федерация за периода е януари-юли 2022 г. е 485.7 млн. лв., като за същия период на предходната година е бил 471.7 млн. лв. , т.е. е налице запазване на обема, въпреки инфлацията при цени на производител. Това означава, че българският износ в реални обеми се свил.
• Вносът на България от Руската федерация по данните на НСИ е достигнал 7.09 млрд. лв. за периода януари-юли 2022 г. при 2.97 млрд. лв. за същия период на предходната година. Това означава, че вносът на България от Русия е нараснал със 138.4%.
• Търговското салдо на България с Руската федерация в момента е отрицателно и е в размер на 6.6 млрд. лв. при отрицателно салдо от 2.5 млрд. лв. за същия период на предходната година. Ръстът на отрицателното салдо сочи, че България е близо 2.6 пъти по-зависима финансово-икономически в момента от Русия, сравнено с година по-рано.
Цялостното влошаване на търговския баланс на страната се оказва, че се движи основно от негативния търговски дефицит с една страна. Въпросите оставям да бъдат зададени от Вас?
 

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени