Лагард: Икономиката на еврозоната е пред стагнация

Управителят на ЕЦБ смята, че рисковете за цените са станали по-балансирани

Европейска централна банка
Европейска централна банка Източник: Zonanews

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че икономиката на еврозоната е изправена пред стагнация през следващите няколко тримесечия. Има опасност и от спад, въпреки че рисковете за цените са станали по-балансирани, смята още Лагард.

 

В разговор с председателите на ЕК - Урсула фон дер Лайен, на Европейския съвет - Шарл Мишел и на Еврогрупата Пасхал Донохо, управителят на ЕЦБ е посочила, че борбата с инфлацията върви добре, но липсата на регионално споразумение за фискалните правила се превръща в проблем. Това посочиха пред агенция "Блумбърг" източници, пожелали анонимност, тъй като дискусията е била поверителна.

 

Чувството на Лагард за увереност в напредъка при борбата с инфлацията контрастира с неотдавнашните коментари, които предполагат, че основният ръст на цените остава "повишен". За самата икономика тя е отбелязала, че заетостта се задържа стабилна, но все пак показва признаци на известно отслабване.

 

Ръководителят на ЕЦБ също така смята, че пазарите са склонни незабавно да реагират на европейските разделения относно Близкия изток или други подобни позиции. Според Лагард различията между отделните страни ще бъдат по-големи, ако блокът не се обедини повече.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени