Мика Зайкова: Продоволствена криза няма да има. Ще има всичко, само че няма да може да си го купим

Ако се сложи таван на цените, има голям риск да изчезнат стоките по магазините, прогнозира Богомил Николов

Мика Зайкова
Мика Зайкова

Когато мислим за инфлацията, трябва да си поставим цел - дали да задържим цените, дали само да помагаме и на бизнеса, и на домакинствата, или да помислим как без напрежение да повишим доходите така, че домакинствата да не бъдат ощетени. И когато си поставим цели, тогава да избираме мерките, обясни Мика Зайкова по БНТ. 

 

Ако се сложи таван на цените, има голям риск да изчезнат стоките по магазините, прогнозира Богомил Николов, изпълнителен директор на Българската национална асоциация "Активни потребители". Освен това, ситуацията се мени - в даден момент калкулацията може да е една, след това да се промени. Затова много по-важно е да се вгледаме в причините, които водят до тази инфлация, обясни той.

 

Според Мика Зайкова обаче, при всички положения, най-употребяваните стоки бързо ще изчезнат, ако се сложи таван на цените.

 

Намаляването на ДДС се случи преди 2 години в нашия сектор. Това беше строга икономическа мярка, за да останат повече пари в бизнеса, който 8 месеца не работи заради ковид, а през другото време беше строго ограничен, обясни Ричард Алибегов, председателят на Асоциацията на заведенията.

 

Внушенията на финансовия министър, че намаляването на ДДС не е довело до отклоняване на цените, е абсолютно отклоняване на вниманието, допълни той.

 

С това се съгласи и Мика Зайкова, според която намаляването на ДДС и акциз трябва да е на европейско равнище.

Продоволствена криза няма да има. Ще има всичко, само че няма да може да си го купим, допълни Мика Зайкова в прогнозата си във връзка с очакваното повишаване на цените на горивата.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени