Нинова нападна Кирил Петков: Идеята му за закриване на Държавната консолидационна компания е грешка!

Държавната консолидационна компания е излишна и трябва да влезе в ликвидация, заяви Петков още през август 2021 г.

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БНТ

Шефът на борда на Държавната консолидационна компания сам си е подал оставката, каза министърът на икономиката (Прости, Господи) Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. Проваленият лидер на БСП и знакова приватизаторка чрез РМД обясни, че след това е решила да смени и останалите членове на борда.

 

Според нея идеята на Кирил Петков да се премахне ДКК, а всички държавни дружества да преминат на подчинение към министъра на икономиката, е трудно осъществим, тъй като техният капитал е в ДКК, на базата, на която компанията оперира и с кредитни ресурси. Нинова е убедена, че една такава трансформация ще предизвика сътресения.

 

Тя посочи, че е поискала пълна проверка на ДКК и чака резултатите от Сметната палата. "Не е лесно с лека ръка да кажем - разпускаме ДКК. Такава реформа би била сложна", обясни тя. И добави: "По принцип всичко е възможно и може да се направи по закон и както трябва, но според мен би затруднило основната ни цел - оздравяването на държавните предприятия, което за мен е първостепенна задача".

 

Нинова директно атакува по този начин сегашният премиер Кирил Петков, който още докато беше служебен министър се обяви за закриване на ДКК. "Държавната консолидационна компания е излишна и трябва да влезе в ликвидация", заяви той през август 2021 след като Сметната палата излезе с доклад, в който се твърди, че държавата не е стопанисвала ефективно своите предприятия.

 

ДКК обединява търговските дружества, стопанисвани от Министерството на икономиката. Тук са както малки фирми, така и големите предприятия от военнопромишления комплекс и строителния бранш. Преди два дни стано ясно, че цялото ръководство на Държавната консолидационна компания (ДКК) е сменено с решение на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Освободени са досегашният представител на Държавната консолидационна компания – Ваня Караганева, която е и изпълнителен директор, Чавдар Христозов, Венцислав Димитров, Росица Бачева-Цветанова и Борислава Пенева.

 

Досегашното ръководство на компанията беше начело от ноември месец 2021-а година. А в края на същия месец гръмна скандал за злоупотреби с Караганева. В средата на декември, 2021 година, прокуратурата образува досъдебно производство. Смолянчанинът Михаил Кумчев – ексконсул на България в Македония, е определен за изпълнителен директор и представляващ дружеството на мястото на Караганева. Той е и изпълнителен член на Съвета на директорите. Доскоро Кумчев, който е с юридическо и инженерно образование, е бил ръководител инспекторат към Министерството на икономиката. По-рано е работил като старши юрисконсулт в НЗОК. Син е на д-р Тодор Кумчев, който дълги години беше народен представител от БСП.

 

Другите двама нови представители на ДКК са Смиляна Никова-Кръстева и Таня Митова. Таня Митова е адвокат, те ще е председател на Съвета на директорите. Смиляна Нитова-Кръстева е адвокат от Хасково. Участва в ръководството на БСП и в сдружението "Демократичен съюз на Жените ДСЖ-Хасково", като в ДКК тя ще е зам.-председател на СД. Дружеството ще се представлява от изпълнителния директор Михаил Тодоров Кумчев самостоятелно, но от Смиляна Нитова-Кръстева и Таня Митова - само заедно.

 

Нови членове на Съвета на директорите са Ивайло Лилов – председател на Областния съвет на БСП във Враца, Смиляна Нитова-Кръстева, Даниел Милев и Таня Митова. Промените към днешна дата още не са вписани в Търговския регистър. Адвокатът, ангажиран да осъществи вписването – Николай Шопов, също е смолянчанин. 

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени