Нинова смени ръководството на ДКК - изчегърта хората на Радев и Петков

Новият председател на Съвета на директорите Таня Митова е адвокат и е от близкото обкръжение на Нинова

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БСП
Цялото ръководство на Държавната консолидационна компания (ДКК) е сменено с решение на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Освободени са досегашният представител на Държавната консолидационна компания – Ваня Караганева, която е и изпълнителен директор, Чавдар Христозов, Венцислав Димитров, Росица Бачева-Цветанова и Борислава Пенева. Досегашното ръководство на компанията беше начело едва от ноември месец 2021-ва година. А в края на същия месец гръмна скандал за злоупотреби с Караганева.
 
В средата на декември, 2021 година, прокуратурата образува досъдебно производство. Смолянчанинът Михаил Кумчев – ексконсул на България в Македония, е определен за изпълнителен директор и представляващ дружеството на мястото на Караганева. Той е и изпълнителен член на Съвета на директорите. Доскоро Кумчев, който е с юридическо и инженерно образование, е бил ръководител инспекторат към Министерството на икономиката. По-рано е работил като старши юрисконсулт в НЗОК. Син е на уважавани в региона лекари, успешно ръководили в различни периоди областната болница на Смолян, вече покойници. Баща му д-р Тодор Кумчев дълги години беше народен представител от Левицата.
 
Другите двама нови представители на ДКК са Смиляна Никова-Кръстева и Таня Митова. Таня Митова е адвокат и е от близкото обкръжение на Нинова. Тя ще е председател на Съвета на директорите. Смиляна Нитова-Кръстева е адвокат от Хасково. Участва в ръководството на БСП и в сдружението "Демократичен съюз на Жените ДСЖ-Хасково", като в ДКК тя ще е зам.-председател на СД.
 
Дружеството ще се представлява от изпълнителния директор Михаил Тодоров Кумчев самостоятелно, но от Смиляна Нитова-Кръстева и Таня Митова - само заедно. Нови членове на Съвета на директорите са Ивайло Лилов – председател на Областния съвет на БСП във Враца, Смиляна Нитова-Кръстева, Даниел Милев и Таня Митова. Промените към днешна дата още не са вписани в Търговския регистър. Адвокатът, ангажиран да осъществи вписването – Николай Шопов, също е смолянчанин. Решението за смяна на цялото ръководство е взето от Нинова на 4-ти февруари.
 
Източник: Actualno.com
 

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени