Освободеният шеф на "Кинтекс": ДКК опроверга Корнелия Нинова, проверка при нас не е извършвана

Министър Нинова грубо манипулира информацията

Александър Михайлов, "Кинтекс"
Александър Михайлов, "Кинтекс" Източник: Скрийншот видео кадър bTV

Опитът да бъде сменено ръководството на "Кинтекс" се основава на анонимни сигнали по мейла за евентуални нарушения, а Държавната консолидационна компания не е правила проверка. Това се казва в позиция разпространена до медиите на освободения от поста изпълнителен директор на компанията Александър Михайлов.


Миналата седмица министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова нареди смяна на целия борд на "Кинтекс". Причината била проверка, извършена от Държавната консолидационна компания, а заключенията били за редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор на дружеството, беше съобщено тогава. 

 

Дни по-късно Софийският градски съд разпореди спиране на вписването на новия Съвет на директорите. Производството е спряно до приключване на делото, образувано по молба на Александър Михайлов, срещу неговото освобождаване от поста изпълнителен директор. Това става ясно от определението на съда, публикувано в Търговския регистър.

 

Ето цялата позиция на директора на "Кинтекс" Александър Михайлов: 

"Одит на "Кинтекс" ЕАД не е извършван. Това става ясно от официално писмо, получено от Държавна консолидационна компания ЕАД. Припомняме, че в понеделник (18 април) министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова съобщи, че уволнява ръководството на дружеството поради "заключения на Инспектората на министерството за редица нарушения и конфликт на интереси на изпълнителния директор". Допълнително медиите бяха уведомени, че министърът ще сезира Прокуратурата. Това съобщение и към момента може да бъде открито на сайта на ведомството.

 

От получените официални документи в "Кинтекс" обаче се оказва, че истината е съвсем друга. Проверка не е извършвана, защото Инспекторатът дори няма правомощия за такава по отношение на държавно дружество и това е отразено в неговото становище. Единствените документи, на база които е освободено ръководството, са получени анонимни твърдения тип донос по електронна поща. Самата министър Нинова писмено признава всичко това в свое писмо до Прокуратурата.

 

Видно от писмото, всички твърдения за нарушения в "Кинтекс" се основават на получени електронни писма от гражданин, представящ се като Иван Димитров и с единствени данни за връзка e-mail: ivan_dimitrov1970@abv.bg. Друга информация за подателя липсва, поради което сигналът може да бъде окачествен като анонимен – най-вероятно хиляди хора в България имат тези две имена.

 

Анонимността на сигналите не само не смущава министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, но и са повод тя да твърди пред медии, че е налице "явен конфликт на интереси" в "Кинтекс". От документите е видно, че не е направен никакъв опит жалбоподателят да бъде установен, в това число и чрез искане за проверка от ДАНС или друг специализиран орган с оглед обстоятелството, че информацията касае стратегическо предприятие като "Кинтекс". Изложеното навежда на предположението, че "анонимният жалбоподател" и министърът на икономиката и индустрията действат в синхрон, за да освободят ръководството на "Кинтекс" и да назначат "правилни хора", които ще взимат "правилни решения", коментират хора от дружеството.

 

Водена от желанието си да отстрани и дискредитира директора на "Кинтекс", министър Нинова грубо манипулира информацията. В публичната си позиция тя фактически приравнява непроверени анонимни твърдения до "заключения на Инспектората на министерството". Фактически такива обаче липсват. В своето становище (което е предоставено на "Кинтекс") Инспекторатът писмено заявява, че не е в компетенциите му да извърши проверка и че такава не е правена. Припомняме, че министър Нинова има юридическо образование и богат административен опит и в този смисъл не може да е била заблудена за изложените факти и обстоятелства в писмената кореспонденция.

 

"Преди 50-60 години по подобни анонимни доноси интелигентни хора са били пращани в трудови лагери в Белене. Добре, че все пак България е еволюирала за половин век и днес само ме уволняват", коментира иронично освободеният директор Александър Михайлов.

 

Бившият ръководител на дружеството подчертава, че съдържащите се в доноса твърдения по негов адрес вече са били публикувани в медии със спорна репутация. Именно, за да разсее всички съмнения в свой доклад до министъра още на 28.01.2022г. той дава обективна информация по всяко от тях с позоваване на документи и свидетелства. Този доклад обаче не е предоставен на Прокуратурата – липсва в описа на изпратените документи; най-вероятно случайно е забравен.

 

"След като г-жа Нинова сама опроверга своята теза за "заключения на Инспектората за нарушения и конфликт на интереси", то все по-голяма достоверност придобива предположението на бившия изпълнителен директор на "Кинтекс" Александър Михайлов, че уволнението му е свързано с прекратеното от него източване на милиони от "Кинтекс" ЕАД и/или предстоящи съмнителни сделки на фона на войната в Украйна и искания за военна помощ. Напомняме, че за освобождаването на другите 3-ма членове на Съвета на директорите на "Кинтекс" и до този момент не са посочени никакви причини. Призоваваме всички свободни и независими медии в България и Европа, които защитават обществения интерес, да следят развитието на този казус, свързан с евентуална корупция за милиони. Дори вицепремиер не е по-силен от истината!", се посочва в позиция на дружеството по темата". 

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени