Пада забраната за внос на украинско зърно от 15 септември, решиха ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС

Ембаргото, подкрепено от служебното правителство на Радев, удари тежко сектора, срина печалбите, които бяха рекордни през 2022 година

Украинско зърно
Украинско зърно Източник: Pixabay

Да не се удължава срокът за забрана на внос на украинско зърно след 15 септември.  Това гласи проект на решение, който беше приет по време на икономическата комисия в парламента с 10 гласа "за", 4 "против", двама гласуваха "въздържал се".

 

В мотивите на проекторешението се посочва, че отчитайки солидарността на Република България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, Република България не подкрепя удължаването след 15 септември на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна.

 

Проекторешението е подписано от Кирил Петков и Атанас Атанасов от ПП-ДБ, Делян Пеевски и Хамид Хамид от ДПС, Румен Христов и Александър Иванов от ГЕРБ-СДС.  

 

Преди пет месеца страната, ръководена тогава от правителството на Румен Радев, стана част от коалицията от държави от Централна и Източна Европа, които издействаха от Брюксел налагане на ембарго върху вноса на украинско зърно. Причината бяха протестите на местните производители на зърно, чиито интереси бяха засегнати от рязкото понижаване на цените.

 

Службното правителство на Радев обаче тотално пренебрегна интересите на потребителите и борбата с инфлацията, както и сектора на българските производители на слънчогледово олио, който е на челни места в ЕС.

 

Малко след налагането на ембаргото се оказа, че България традиционно внася 30% от необходимото слънчогледово семе от Украйна, защото не произвежда достатъчно, за да задоволи производствените си нужди.

 

Ембаргото удари тежко сектора, срина печалбите, които бяха рекордни през 2022 година. Множество производители на олио предупредиха, че ще се стигне до затваряне на заводи.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени