Пристигна първият танкер с втечнен природен газ

Доставката е от американската компания Cheniere Energy

Американски втечнен газ
Американски втечнен газ Източник: Twitter

Първият танкер с втечнен природен газ (ВПГ - Liquefied natural gas - LNG, бел. ред.), съгласно сключеното между "Булгаргаз" ЕАД и турската компания "Боташ" споразумение за достъп до газовата инфраструктура на Турция, пристигнa на терминал "Marmara Ereglisi LNG", съобщи БНТ. Предстои регазификация на 50-те млн. куб. метра ВПГ и пренос в България.

На място - терминалът се намира на 35 км източно от град Текирдаг на брега на Мраморно море, са служебният министър на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Деница Златева.

Доставката е от американската компания "Шение" (Cheniere Energy, Inc.), която спечели обявения от обществения доставчик през месец септември 2022 г. търг за осигуряване на необходимите количества за 2023 г., съобщиха от "Булгаргаз". Едно от условията на газовата компания за участие в търга беше източниците на доставката на втечнен природен газ да бъдат от държави без наложени санкции, ембарго или каквито и да било търговски ограничения.

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" беше простигнато през януари 2023 г. С него се осигурява достъп на българския обществен доставчик до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до територията на България за периода 1 януари 2023 г. - 31 декември 2035 г.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени