Производители прогнозират ново поскъпване при млякото и млечните продукти

Цените растат, а потреблението намалява

Мляко и млечни продукти
Мляко и млечни продукти Източник: Zonanews

Всеки ден цените на хранителните продукти и стоките от първа необходимост растат. При това с неотслабващи темпове. Този път проверихме какво е движението в цените на прясното и киселото мляко. Примерът е от Стара Загора, съобщава bTV. В малка мандра край града се преработват около 100 тона прясно мляко на месец, а в млечните продукти не се влагат никакви заместители, казва собственикът Иван Славов. От януари е увеличил цените с 20% заради по-скъпите ток, горива и консумативи. 

 

"Категорично цените ще продължат да вървят нагоре и по още една причина – намаляване на суровината заради намаляване на фермерските стопанства и в момента се задъхваме, нямаме суровина", обяснява Иван Славов. Така производството се свива веднъж заради увеличените разходи и втори път заради липсата на българско прясно мляко.

 

"За 1 килограм хубав кашкавал е нужно 10 литра мляко. Няма мляко, не е достатъчно за нашия работен процес", казва и технологът Желязко Динев. Затова мандрата не работи с пълния си капацитет. Една кофичка кисело мляко от 2% масленост излиза от мандрата с цена 0,78 лв. Докато стигне до магазина, цената ѝ се увеличава поне с 35%.

 

Цените растат, а потреблението намалява. Георги отчита 20% спад в продажбите на млечни продукти. Горе-долу толкова, с колкото са се увеличили цените само от началото на годината. "Преди можеше да намериш мляко за 0,80 лв., но сега това е почти абсурдно", посочва Камелия. Затова във всекидневното пазаруване тя компенсира като купува по-малко стоки, които не са толкова важни за доброто хранене в семейството.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени