"Роскосмос" разпродава имуществото си след загубата на западните си партньори и поръчки

Държавната корпорация е загубила договори на стойност 180 млрд. рубли от общо 230 млрд. в резултат на войната в Украйна

Роскосмос
Роскосмос Източник: РИА Новости

Държавната корпорация "Роскосмос", загубила почти 80% от приходите си от сътрудничество с чуждестранни партньори поради войната в Украйна, планира да продаде активи на стойност над 11,4 милиарда рубли, заяви представител на държавната корпорация пред РБК.

 

По думите му става дума за над 150 обекта за различни цели, сред които различни недвижими имоти - комплекси, пансиони и центрове за отдих. Средствата от продажбата на имущество ще бъдат използвани за "подобряване на финансовото и икономическото състояние на предприятията" на държавната корпорация.

 

Списъкът на имотите, предложени за продажба през 2024 г., включва имоти в Москва и Московска област, Краснодар, Самара, Тверска област и други региони. По-специално, Роскосмос ще продаде центъра за отдих "Салют" в селището Вороновское близо до Троицк. За 15,4 хектара и 18 сгради на обекта се очаква да се получат най-малко 703 млн. рубли, следва от документа, с който разполага РБК.

 

Също така за продажба ще бъде обявен и комплекс от сгради на улица "Ленинградская" в Химки близо до Москва, който е част от държавната корпорация "Научноизследователска и производствена асоциация С. А. Лавочкин". Първоначалната цена на сградите и земята под тях с обща площ от 1,8 хектара ще бъде 652 милиона рубли.

 

В Сочи Роскосмос се готви да продаде 75,66% от своя дял в пансиона "Курорт Макопсе". Държавната корпорация очаква да получи за тях около 332 млн. рубли.

 

Освен това на търг ще бъде предложен имотен комплекс на улица "Бауманска" в столичния квартал "Басмани", собственост на "Руски космически системи". Първоначалната цена на 16 сгради и 1,9 хектара земя ще бъде 1,79 милиарда рубли. Освен това пансионът "Восход" край град Сергиев Посад (720 млн. рубли) и "Восток" в Лермонтово в Краснодарската територия (665 млн. рубли), както и санаториумът "Чайка" и комплексът за отдих в Коломенски район на Московска област (167 млн. рубли) ще бъдат обявени за продажба.

 

През 2023 г. "Роскосмос" успя да набере повече от 6,5 млрд. рубли от продажбата на свои активи, заяви нейният представител. През декември се проведе търг за продажба на терена на хранителния завод "Космос" на улица "Новозаводска". През януари държавната корпорация продаде Московския завод за електромеханично оборудване (MZEMA) на улица "Авиамоторная" в Лефортово за 2,68 млрд. рубли.

 

В края на миналата година ръководителят на "Роскосмос" Юрий Борисов отбеляза, че държавната корпорация е загубила договори на стойност 180 млрд. рубли от общо 230 млрд. в резултат на войната в Украйна. В сравнение с началото на 2000-те години, броят на изстрелванията е намалял почти наполовина.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени