САЩ прилагат драстична мярка срещу руската инвазия: Забраняват вноса на руски петрол още днес

Руските военнопрестъпници плашат с цени на петрола от 300 щ.долара за барел

Нефт-петрол
Нефт-петрол Източник: Pixabay

САЩ планират да наложат едностранно забрана на вноса на руски петрол, без да включват в мярката съюзниците си от Европа. Причината е руската инвазия в Украйна, заявиха източници, близки до Белия дом, цитирани от Ройтерс.

 

Американският президент Джо Байдън е провел видеоконферентен разговор с лидерите на Франция, Германия и Великобритания в понеделник на фона на опитите на администрацията си да намери подкрепа за санкцията. Германия, която е най-големият потребител на руски суров петрол, отхвърли плановете за забрана на вноса на черното злато.

 

САЩ внасят сериозни количества от Русия, но не и над критичното ниво. На практика Вашингтон изнася повече, отколкото внася от Русия. Тотално спиране на руския петрол за Европа би означавало дефицит от 2,5 млн. барела на ден. Предполага се, че ако доставките бъдат спрени САЩ, ЕС и Саудитска Арабия ще отворят широко вратите на стратегическите си резерви и ще покрият дефицита, анализира Блумбърг.

 

Очаква се, че Байдън ще обяви мярката по-късно днес българско време. И докато ембаргото още не е факт, то самото съобщение за него се отразява на петролните пазари. Цената на брел отскочи отново преди малко и полетя с нови 5% нагоре до 128 долара. 

 

Всъщност цените летят нагоре и без емабарго, защото голяма част от търговците избягват руския петрол, заради страх от санкции. Транспортните компании също отказват да го превозват. 

 

Според Александър Новак компенсирането на доставките на руски петрол на европейския пазар ще отнеме време, ще доведе до ръст на цените, а най-потърпевши ще се окажат европейските потребители. "Абсолютно очевидно е, че отказът от руския петрол ще доведе до катастрофални последици за световния пазар. Повишаването на цените ще бъде непредсказуемо. Повече от 300 долара за барел, ако не и повече", казва той, цитиран от БНР.

 

Белият дом води разговори и с лидерите на двете партии в Конгреса, за да получи подкрепа за приемането на законодателство, с което да бъде забранен изцяло вносът на стоки от Русия.

Още от "Икономика"

Турската "Боташ" и американската "ЕксънМобил" се договориха за доставка на втечнен природен газ в Турция

Mиналият месец турският министър на енергетиката заяви, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над $1 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

АЕЦ "Козлодуй" с признание от Световната асоциация на ядрените оператори

Дългогодишното партньорство с WANO допринася за реализирането на висшия приоритет в работата на централата – поддържане на най-високо ниво на безопасност при експлоатацията на ядрените съоръжения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени