Скъпата енергия вдигна търговския дефицит на страната

Търговското салдо с Русия възлиза на отрицателна стойност от цели 3.8 млрд. лева за първите 10 месеца на годин

Високите цени на енергийните продукти вдигна търговския дефицит на България
Високите цени на енергийните продукти вдигна търговския дефицит на България Източник: Zonanews
България е изнесла стоки на обща стойност 55.8 млрд. лева за първите 10 месеца на настоящата 2021 година. Това представлява ръст от 23% спрямо същия период на миналата година. В същото време, вносът на стоки към края на октомври възлиза на 61.8 млрд. лева, като нараства с 25.6% на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт.  Така вносът от началото на годината отчита по-висок растеж спрямо износа, което се материализира под формата на отрицателно търговско салдо в размер на 5.99 млрд. лева.
 
Основен принос за отрицателната стойност на външната търговия на България е търговията с трети страни (тези извън ЕС). И по-конкректно - търговското салдо с Русия възлиза на отрицателна стойност от цели 3.8 млрд. лева за първите 10 месеца на година. Тоест разликата между изнесената продукция и внесената продукция доближава 4 млрд. лева в полза на Русия.
 
Това се дължи на високите цени на енергийните продукти, като руският износ към България традиционно представлява предимно енергийни доставки. Според данните, общият внос у нас на "Минерални горива, масла и подобни продукти" достига стойност от 4.84 млрд. лева към края на октомври, което е ръст от 63.3% на годишна база. За сравнение, година по-рано вносът по това перо възлизаше на 2.9 млрд. лева.
 
За първите 10 месеца на тази година износът на България към трети страни (тези извън ЕС) възлиза на 18.7 млрд. лева. Това представлява ръст от 20.8% на годишна база. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Съединените американски щати, Сърбия, Обединеното кралство, Република Северна Македония, Руската федерация и Украйна, които формират 58.4% от износа за трети страни.
 
В същото време, вносът на стоки от трети страни у нас расте с 26.4% на годишна база до стойност от 24.4 млрд. лева към края на месец октомври. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Руската федерация, Китай и Украйна.
 
Външнотърговският баланс на България с трети страни е отрицателен в размер на 5.69 млрд. лева към края на октомври.
 
Традиционно данните за търговията със страните от ЕС се движи с месец закъснение.
 
За периода януари – септември, България е изнесла стоки за ЕС в размер на 32.7 млрд. лева. Това представлява ръст от 23.7% на годишна база. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 69.4% от износа за държавите - членки на ЕС.
 
За същия период, у нас са внесени стоки от ЕС достигат стойност от 33.19 млрд. лева, като това представлява ръст от 25.3% на годишна база. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция, Нидерландия и Унгария.
 
Външнотърговското салдо на България с ЕС през периода януари - септември 2021 г. е отрицателно и е на стойност 409.8 млн. лева.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени