Вероятността брутният вътрешен продукт на еврозоната да се свие две поредни тримесечия се е повишила до 60%

Рецесията приближава

Криза
Криза Източник: Zonanews

Рискът от рецесия в еврозоната достигна най-високото ниво от ноември 2020 г., тъй като недостигът на енергия заплашва да ускори допълнително и без това рекордно високата инфлация, прогнозират икономисти, анкетирани от Bloomberg. 

 

Вероятността брутният вътрешен продукт на еврозоната да се свие две поредни тримесечия се е повишила до 60% от 45% в предишното проучване и от 20% преди нахлуването на Русия в Украйна. 

 

Германия, най-голямата европейска икономика и една от най-изложените на риск от съкращения на доставките на руски природен газ, вероятно ще стагнира още това тримесечие.

 

Вероятността за рецесия в еврозоната вече е над 50%. Повишаването на разходите за живот вреди на компаниите и домакинствата в еврозоната, като енергийните заплахи от Русия се очаква да изострят този проблем през последните месеци на 2022 г.

 

В допълнение, проблемите във веригите на доставки се влошават от тежките суши, които доведоха до спад на речните нива в Европа това лято. 

 

Вече се очаква инфлацията да бъде средно почти 8% през 2022 г. - около четири пъти повече от целта на Европейската централна банка - и 4% през следващата година. Въпреки това анкетираните икономисти все още прогнозират забавяне на инфлацията до целевото равнище от 2% през 2024 г. 

 

Икономистите очакват ЕЦБ да повиши лихвените проценти с половин пункт през септември - както направи при първоначалното си решение за вдигане на лихвите през юли. Това би увеличило лихвения процент по депозитите до 1% до края на годината, като се очаква повишение с четвърт пункт следващия март.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени