Вносът и износът на Китай отбелязаха бърз растеж

През първите два месеца на тази година индустриалното производство, инвестициите, вносът и износът на Китай отбелязаха бърз растеж

Китайската икономика през последните години показа своите способности за справяне с рисковете
Китайската икономика през последните години показа своите способности за справяне с рисковете Източник: Pixabay
Макроикономика, недвижими имоти, китайски концептуални акции, платформена икономика – това са все теми, които привличат силно вниманието на пазара. Те бяха обсъдени вчера на специално заседание на Комисията за финансова стабилност към Държавния съвет, съобщава China Radio International. Анализатори посочиха, че тази среща е навременна, прецизна и точна. Тя даде положителен сигнал от китайското правителство за стабилизиране на очакванията, чуждестранните инвестиции и развитието, възстановявайки доверието на инвеститорите от страната и чужбина.
 
Финансите са стълб за икономическото развитие. Китайският финансов пазар бе силно повлиян от нестабилната външна среда, намаляването на търсенето, удара върху доставките и отслабването на очакванията. В такъв един ключов момент на тази среща бяха обсъдени основните проблеми, които пречат на развитието на пазара. На нея бе подчертано, че развитието е най-важната задача и то трябва да се концентрира върху икономиката, да се задълбочат реформите и да се разшири отварянето, както и да се предприемат активни парични политики. Тази подкрепа ще стабилизира очакванията на пазара и ще намали тревогите. Според първия икономист на "ICBC International" Чън Шъ тази среща е знак за "куража на китайските лидери за справянето с краткосрочните сътресения на пазара, както и за гъвкавостта на китайската икономика и финанси в преодоляването на трудностите".
 
Всъщност китайската икономика през последните години показа своите способности за справяне с рисковете. В момента тя отново се възстановява стабилно, особено в областта на потреблението.
 
Освен това през първите два месеца на тази година индустриалното производство, инвестициите, вносът и износът на Китай отбелязаха бърз растеж, а заетостта и цените на стоките се задържаха стабилни.
 
Пандемията все още не е овладяна, ситуацията в света като цяло е нестабилна и на този фон Китай трябва да се подготви за новите предизвикателства. Затова страната ще прилага полезни за пазара политики, а финансовите органи ще трябва твърдо да подкрепят развитието на реалната икономика.
 
Очевидно е, че Китай е запазил достатъчно пространство за макрополитиките и инструментите. Пазарът очаква стабилната му подкрепа за своето развитие. Китайската финансова система ще "влее нови сили" в реалната икономика, ще съдейства за устойчивото развитие и растеж не само на страната, но и на целия свят.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени