Всичко поскъпва: Сиренето и кашкавалът стават лукс

Само за година най-търсените млечни продукти на едро са поскъпнали със средно 10-15%

Най-голямо поскъпване има на млечните продукти
Най-голямо поскъпване има на млечните продукти Източник: Zonanews
Голямото поскъпване е в ход. Всяка седмица пазарът на хранителни стоки ни излиза по-скъпо. В последните дни джоба ни ударите и млечните продукти. Поскъпнаха сиренето, кашкавала и маслото.
 
Българите плащат почти двойно повече за млечни продукти от средното на щандовете в големите европейски магазини, показва анализът за октомври на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.
 
Поскъпване при млечните продукти през последните седмици, отчитат и от Комисията по стоковите борси и тържищата. Само за броени дни на едро цената на килограм кашкавал се е увеличила с 20 ст., а цената на килограм сирене – с 15, предаде NOVA.
 
А от края на лятото досега скокът е още по-осезаем. Изчисленията сочат, че само за година най-търсените млечни продукти на едро са поскъпнали със средно 10-15 %.
 
И по борсите килограм кашкавал вече минава 12 лв., а сиренето – 7,70. Над 2 лв. вече плащаме и за пакетче от 125 гр. масло на едро.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени