Адвокат Стела Николова, специално за Zonanews: "Не може, просто не може, хората, дошли с претенцията за морал и почтеност, да дават енергетиката на ИТН, земеделието и държавните предприятия на БСП"

Корнелия Нинова ще напълни бордовете на държавните предпреятия с нейни хора

Стела Николова
Стела Николова

Интервю на Живка Кехайова с варненския адвокат Стела Николова, активист на "Да, България", бивш народен представител от ДБ 

 

Разговорът ни провокираха два нейни поста в мрежата:
"Да дадеш на БСП държавните предприятия е все едно да вкараш вълка в кошарата. Ех, ПП !" и "Това ще предизвика протести още преди Коледа. Земеделие и държавни предприятия на БСП? Енергетика и регионално развитие на ИТН? Наистина"?
 
Адвокат Николова, какво бихте ли обяснили малко по-подробно какъв Ваш анализ и наблюдения стоят зад постовете, разкриващи истински демократичните Ви убеждения?
Ще започна с един по-ранен период. Аз нямам лични наблюдения, но ме информираха хора с такива - че БСП е започнала интензивно кадруване в структурите при служебните правителства. БСП дълго бяха извън властта и това кадруване не обещава нищо добро, защото видяхме кои участват като техни експерти в преговорите за правителство - едни много стари "муцуни".

 

Стари и твърде добре известни, при това с нищо добро, както и невероятно количество лица от ДС.

Така. Затова за мен е изненада, че "Продължаваме промяната", които дойдоха със заявка за истинска промяна, могат да предоставят всички държавни предприятие на БСП и то точно на г-жа Нинова, която беше навремето зам.-министър и досега й викат "госпожа Техноимпекс".

 

Да, предвижда се промяна на Закона за публичните предприятия, но това няма да се случи толкова бързо. Дотогава г-жа Нинова ще напълни бордовете с нейни хора, които ще трябва да изчегъртваме след това с огромни усилия, ако наистина искаме да направим нещо. Аз съм убедена, че в държавните предприятия задължително трябва да се назначават само експерти, не партийни кадри, а БСП дори да иска, просто не разполага с експерти - видяхме го.

 

Ако искате конкретен пример за изключително лошо управление на държавно предприятие от страна на партийни кадри, веднага мога да посоча - "Пристанище Варна" ЕАД. Ако някой се завърти около пристанището, той бива обслужван само при крайна нужда. Пристанището обикновено има работа само през лятото по време на зърнената кампания и то защото има възможност да товари бързо големи количества, а има и добра база за съхранение на зърно.
 
През останалото време то не прави абсолютно нищо. Може би с изключение на това да раздава паркинги за 10 години при ниска цена, която не се индексира с годишна инфлация. Така например бе отдаден 500 кв. м паркинг с автоматизирана система, с бариера и т.н., за 10 години под наем на цена 1000 лв. на месец, когато билетчето беше лев. Сега е вече 2 лв. След 10 години наемът пак ще е 1000 лв., без да е ясно какво изобщо ще струва тази сума тогава.
 
Това е начинът на управление на всички държавни предприятия у нас. Това, което се случва в ДКК, ВМЗ "Сопот" и др., и се възприема като скандално в момента, неизбежно ще се случи отново веднага, след назначенията на БСП. Ако хората от "Продължаваме промяната" реално желаеха да се случи нещо различно, трябваше да са откровени със своите коалиционни партньори. Трябваше директно да кажат на БСП: "Вие не се ползвате с доверие. Сривате се с всеки избор. Това, което можем да ви предоставим е социалното министерство, министерство на културата, на туризма и евентуално на здравеопазването, но при ангажимент в здравеопазването да се пипа много внимателно и бавно, без резки движения.

 

Също е неразбираемо как може да предоставиш на ИТН Министерство на енергетиката, при неприкритите апетити на ДПС. ИТН нямат нито опита, нито пък възможността да се противопоставят на апетити от този ранг. Според мен, това, което ПП трябваше да направят е да вземат Министерство на регионалното развитие, Министерство на енергетиката, Мнистерство на транспорта, Министерство на земеделието... Т.е да оставят на партньорите министерства, в които не може да се кадрува и управлява от хората, които задължително трябва да останат извън властта, ако искаме промяна.

 

А по отношение на БСП знаем и с какъв огромен компромис ДБ и ИТН влязоха в преговори за правителство, в които участва БСП. Според мен в 46-то НС ИТН точно, защото не можеше да има правителство без БСП, се отказаха от по-сериозен опит да правят такова. Смятам, че е дълбоко некоректно БСП да извиват ръце, само защото в този момент няма друг избор и ако им се позволява да го правят, това няма да доведе до нищо добро.

По повод на изтеклият мейл, относно председателството на НС от страна на Корнелия Нинова, реакцията на хората - граждани, анализатори, общественици, предотвратиха това, тя в момента да не е председател на НС.

Той вероятно затова е и изтекъл.

Най-вероятно.
 
А какво мислите за постановката партията, взела съответното министерство сама да го обезпечи със свои кадри изцяло - зам.-министри, висши административни длъжности?
Това е другото, за което сериозно трябва да се замислят хората от "Продължаваме промяната". Например, ако ДБ вземе правосъдието, да - ДБ има кадровия потенциал да обезпечи структурите, но финансовите експерти на ДБ остават неизползвани. Това е грешка - не по отношение на ДБ специално, а по отношение на всички коалиционни партньори. Вместо да се използва най-добрата експертиза на всяка от тях във всички направления, оставяме сериозен ресурс неизползван, без ясна представа на какво ниво е ресурсът точно в тази област, която е получила за управление някоя партия. Разбирам какво искат да кажат: "Вземате си министерството, управлявате, носите си отговорността. Да ви видим какво можете да направите"!

 

Ама тук говорим за цялостното управление на страната в последна сметка. Казва вчера Кирил Петков - че ако някой министър и някое министерство не работели както трябва, щял да свика лидерска среща. И какво като я свика? Ще каже, да речем на Христо Иванов и ген. Атанасов: "Оправете си министъра!". Това е нелепо. Да не говорим, че в много случаи ще е и безкрайно късно. Нали ще управлява не една, а четири партии, ами използвай най-доброто от всички!
 
Освен това, ако министърът е от една политическа сила, а зам.-министрите са от други, във всяка сфера ще може да се следи веднага, в реално време, дали и как се спазват коалиционните споразумения. Ще има контрол. Всеки проблем ще може да се индикира преди да е избухнал. Защото избухне ли проблемът, какво - излизаме в медиите, или директно на протести. Друг вариант няма.

 

По този повод ли очаквате протести?
Не само. Хората, кадрите в държавните предприятия, които ще бъдат управлявани от БСП, едва ли ще бъдат много доволни от чистката, която БСП със сигурност ще направи. Тези предприятия ще са в колапс най-малкото, докато новите кадри "влязат в пътя", а както казах - знаем кои са и какви са кадрите на БСП.
 
Тази схема, парцелираща рязко властта и отговорностите, не издава ли всъщност огромно недоверие между всички коалиционни партньори - този рязък отказ да носиш отговорност заедно с някой от партньорите?
Мандатоносителят би трябвало да поеме отговорност. ПП не могат да кажат на избирателя: "Ами ето - гласувахте шарено. Ние ще дадем и на другите по нещо. Те там ще си отговарят, но ние няма да отговаряме за коалицията, която сме създали. Ако нещо не е наред - сърдете се на този и онзи, не на нас". Не става така!

Гражданите дадоха най-голямо доверие на "Продължаваме промяната" защото те казаха най-ясно и разбираемо, че ще спрат корупцията, че няма да се краде, че ще са почтени. На базата на това доверие те направиха управленска коалиция. Не е почтено да се опитваш да свалиш отговорността за качеството на управление от себе си. Как ще изпълниш обещанията си като кажеш на БСП: "Вие там си правете каквото си искате с вашето парче власт!". Ами няма да се получи.
 
Защо ми се струва, че схемата е още по-удобна - всеки от коалиционните партньори получава и министерство, или министерства, които имат ресурса сериозно да хранят управляващите ги. Нещо като - "папкайте и слушкайте"?

Но това няма нищо общо с надеждите на българските граждани и доверието, което те дадоха на ПП. Аз като човек и като бивш народен представител, съм наясно, че при коалиционна формула не могат и няма да се случат чудеса, нито пък най-значимите реформи. Не може обаче, просто не може, хората, дошли с претенцията за морал и почтеност, да дават енергетиката на ИТН, земеделието и държавните предприятия на БСП.

 

Има ключови министерства, чието управление определя цялостната политика и именно спечелилият най-голямото доверие е длъжен да носи отговорността за тях, съответно за цялостната политика. Не можеш, за да накараш коалиционните партньори да се почувстват уважени и удовлетворени максимално, да предадеш доверието на хората. Може би Кирил Петков е твърде доверчив.
 
В политиката да си твърде доверчив не е по-добре от това да изпълняваш чужди поръчки, дори може да е още по-зле... В този контекст, кой управлява, според Вас - Кирил Петков, или Румен Радев?
Вижте, това е едно твърдение на говорители от ГЕРБ, което, честно казано, не е лишено от основания. Може би преди време и самият Радев се предовери на някои политици, които се оказаха свързани с корумпирани хора. Подобни неща ще доведат до ново разочарование у хората. Да, сега те няма да излязат на протести бурно, защото ще им е трудно да признаят нова и поредна грешка, но реакцията им няма да е по-добра за страната и обществото ни. Силно, много силно се надявам да не съм права. Силно се надявам "Продължаваме промяната" да успеят да контролират и управляват процесите, наистина умно и почтено.
 
Визитка
Стела Димитрова Николова е български политик (граждански кандидат от коалиция ДБ), адвокат и общественик, избрана за народен представител в 45-то и 46-то Народни събрания с изключително голямо преференциално гласуване за нея.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени