Калоян Методиев: Корупционната сянка вече гарантирано надвисна над служебното правителство

Казусът с ДКК премахва лозунгарството за невинност, почтеност и антикорупция от преговорния процес за правителство

Калоян Методиев
Калоян Методиев Източник: Президентска администрация

Служебният икономически министър Везиева брани протекцията на Петков и дори нарече решението на борда „компромат“. Какво има под повърхността на трусовете в ДКК, според Вас?

Не съм наясно с детайлите около дейността на Държавната консолидационна компания, но това, което излезе като позиция на борда на директорите, е огромен корупционен скандал. Не помня някой някога за толкова кратко време да е извършвал толкова много и фрапантни нарушения в държавно дружество. Става въпрос за абсолютен волунтаризъм и беззаконие.

 

Обяснението на освободената директорка, че е правила всичко по нареждане на министъра на икономиката, усложнява още повече казуса и неговият отзвук. Със сигурност може да се каже едно нещо: корупционната сянка вече гарантирано надвисна над служебното правителство и лозунгите за „почтеност“ вече нямат съдържателен смисъл. Независимо дали въпросната служителка е просто „бушон“ или кадрова грешка. Няма как да не се е знаело какво се върши, защото сумите са големи, назначенията са много, има предупреждения от директори, финансови контрольори и т. н.

 

И това не е първото нарушение конкретно в това дружество. А някои други неща странно потънаха, като например разкритията на уволнената през август заместник-министърка на регионалното развитие, която разказа по една от телевизиите за големи злоупотреби във ВиК. Естественото политическо следствие от подобни скандали в цяла Европа е да се направи цялостна ревизия на служебния кабинет във финансов и кадрови аспект. Това е европейският начин да се изчисти тази сянка на корупция, за която споменах.

 

Как ще се отрази ситуацията с ДКК на преговорите за правителство?

Отрезвяващо и ползотворно, защото премахва лозунгарството за невинност, почтеност и антикорупция от преговорния процес. Най-малкото, ако се окаже, че корупцията в служебния кабинет е още по-голяма и широкоразпространена, това е още един аргумент да не се преливат министри от служебното към едно редовно правителство, което е избрано законно от българския парламент.

 

Именно затова говорим от месеци колко важно е да имаме разделение на властите. Така има баланс и контрол. Защото безконтролната власт ражда и самозабравяне, корупция, злоупотреби и използване на законите като ресторантски салфетки. Предложенията на "Продължаваме промяната", а и на останалите, явно трябва да се гледат под лупа.

 

Ще успеят ли политическите брокери да постигнат коалиционен мир и конструкция на редовен кабинет? Как тълкувате развитието на разговорите на база публичните преговори, които преминаха в една среднощна среща на "Позитано" 20 между Петков, Василев и Нинова заедно с част от ръководството на БСП, но след това при пълно мълчание само чуваме за "втори кръг преговори", които дори не се казва къде се провеждат?

Първите разговори, които градският фолклор определи като "молски", бяха прекалено позитивистки, прекално превъзбудени като настроение и последващи послания. Имаше публичност, което не е световната практика, но ние искаме да сме по-модерни и от модерните.

 

Отиването на "Петков-Василев" в централата на БСП е съвсем нормално, защото те имат нужда от парламентарна подкрепа и трябва да си я търсят по закономерния политически начин. Къде, ако не в партийна централа? Трудното в преговорния процес едва сега започва - структурата на Министерски съвет, разпределението на ресори и най-вече конкретните имена. Едно от тях да е неподходящо, ще пресче кацата с меда. 100 дни толеранс новата власт няма да има. Ураганът започва още от петък, след свикването на новото НС.

 

Докато венцехвалеха новата формация около Петков-Василев, изведнъж вътрешната опозиция на БСП, хората около Румен Радев станаха доста критични към посланията от преговорите. Защо?

Вероятно са си представяли, че те ще водят тези преговори и ще е много безметежно, предвид това, че мнозина от тях работиха не за собствената си партия, а за "Продължаваме промяната". И то с открита агитация. Не случайно от няколко дни т. нар. вътрешна опозиция призовава да не се участва в управлението, а само да се подкрепя парламентарно кабинета.

 

Може би, за да си запазят позициите в служебния кабинет, а партията и избирателите u да останат като някакви статисти в чужд сценарий. По тяхната логика излиза, че партията и гласоподавателите - u съществуват, и гласуват, за да обслужват нечии бизнес интереси или нуждите на други партии. Последното го казвам с ирония. Без ирония подчертавам, че това е изкривяване на демокрацията и партийната система.

 

Други от критиците може би са разочаровани, защото са се почувствали употребени. В политиката на безпринципност често някои са използвани и после захвърляни. Сигналите, които идват от кръга на Манолова, може би са пример в това отношение.

Колко трайно ще е това правителство, ако все пак се постигне консенсус за гласуването му?

Не му давам дълъг живот, предвид взривоопасния състав на парламента. Ако въобще се състави подобен кабинет, той ще срещне яростната опозиция на Възраждане, ГЕРБ и донякъде ДПС. Това са три коренно различни типа опозиционност, които могат да "побъркат" всяко едно управление.

 

Не е ясно и доколко хомогенна е групата на "Продължаваме промяната". Това са нови хора в политиката, не ги познаваме ни най-малко, как и откъде са събирани, те самите не познават политическата материя, тоест всичко може да се очаква от тях в зала. От друга страна има една хубава българска приказка, че временните неща понякога са най-дълги. Ситуацията е такава, че нищо няма да е устойчиво и предвидимо за повече от месец-два напред.

 

Изборите не дадоха решения, а задълбочиха политическата криза откъм стабилност, предвидимост и легитимност. Това трябва да е изходната точка за анализа. Спокойствие няма да има.

Важно е да си кажете - ще бъдете ли вицепремиер в бъдещото правителство, нали знаете, че името Ви беше завъртяно в коментари за поста?

Не, няма такъв разговор, нито обсъждане. Излезе в един хибриден сайт, който странно защо обслужва служебната власт и който е обект на множество съдебни искове. Виждам, че някакъв център има притеснения да не заема някакъв пост. Няма значение дали ще съм вицепремиер или ще карам такси, пак следвам позициите си и политическите си вярвания.

 

Първият сняг показа кошмарен провал в политиката на служебното правителство относно пътищата, виждаме хаоса с връщането на учениците в клас, песимистичните икономически прогнози - защо едни назначени на постове хора упорито са се хванали за министерските столове и не ги пускат?

Опитите за преливане на хора от служебния кабинет към редовен са последователни, тенденциозни и упорити, въпреки резултатите на това извънредно правителство по отношение на ръста на цените, енергийната криза, повтарям, се харесва на някои и раздялата с нея ще е дълга, трудна и болезнена.

 

Затова прогнозата ми е, че ще се драпа със зъби и нокти за запазване на властови ресурси на всички, които се „угоиха“ около служебния кабинет в мътната вода на политическата криза, която доминираше изминалата година. И тук е моментът да се каже, че машинният вот беше огромна грешка и следва да се ревизира от новото Народно събрание, ако не искаме няколко човека да имат контрол върху изборния ни процес и да лишаваме от право на глас огромни групи от българското общество.

В каква международна позиция е България в момента? Как ще влезем в 2022 година - с повече синергия или повече изолирани?

България е в тежка международна ситуация. Само за седмица имахме рязко влошаване на отношенията с привикване на посланици с Турция и Украйна. Първата е регионален хегемон с много ресурси. Имаме остри реакции на Европейската комисия и американското посолство за думите на действащия президент за Крим. Имаме масиран външен натиск върху България заради ветото ни за началото на преговорите с Република Северна Македония от страна на държавите членки на ЕС и НАТО. Тоест, регионално и международно не сме стабилни.

 

Зимата ще е тежка в социално-икономически план, а намеренията на ПП са за взимане на заеми. Едно е да взимаш заеми в благоприятна външнополитическа обстановка, а друго в положение на външнополитически натиск. Не се очертава да дойдат скоро и така необходимите средства по Плана за възстановяване и устойчивост, които другите страни вече си похарчиха. Много бързо могат да ти извиват ръцете, когато си малък и беден. В този смисъл новите партийци, ако искат да са отговорни пред народа и страната, да си направят анализа какво им пречи и тежи във външнополитически план.

 

Хубаво би било да си спомнят за проблемите на Луканов в тази връзка. Не знам защо, но двамата някак си ми напомнят за неща, които съм чел за него.

 

Източник: "Труд"

Калоян Методиев е роден на 24 април 1976 г. в София. Завършва 133 СОУ “Ал. С. Пушкин”. През 2001 г. се дипломира като магистър по политология в СУ “Св. Климент Охридски”, където специализира Външна политика и Национална сигурност. Бил е началник на кабинета на президента Румен Радев. Доктор по политология, директор на институт “РЕГО”. Ползва английски, руски, сръбски и хърватски език. Семеен, с две деца.

Още от "Интервю"

Иля Хржановски: Промяната в Русия ще дойде с кръв, терор, за огромно съжаление, ще се случат много ужасни неща

Съветската империя не можа да се справи с предизвикателството на демокрацията и свободата, попадна в реалния нацистки, фашистки и тоталитарен режим на Путин

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени