Полският външен министър: Путин ще постъпи като Хитлер

Руската федерация ще загуби войната в Украйна, смята Радослав Шикорски

Радослав Шикорски
Радослав Шикорски Източник: Facebook

Външният министър на Полша Радослав Шикорски смята, че в случай на победа в Украйна руският диктатор Владимир Путин ще действа като лидера на нацистка Германия Адолф Хитлер някога - той ще използва украинците и тяхната индустрия, за да продължи завоевателната си война.

 

За подкрепата за Украйна и сигурността на Европа
"Поляците имат избор - или да имат победена руска армия извън украинската земя, или победоносни руснаци на границата с Полша", сподели мнението си той в интервю за Bild.

"И тогава (ако руските окупатори победят украинците, бел. ред.) Путин ще направи това, което Хитлер направи с Чехословакия: ще вземе индустрията и хората в Украйна и ще ги мобилизира да продължат войната", предупреди министърът. Шикорски подчертава, че е по-добре диктаторът да бъде спрян в Украйна - "на 500-700 км оттук". 

 

За вероятността от нападение над Полша
"Русия е нападала Полша много пъти през 500-годишната ни история. Затова изобщо няма да се изненадаме. Но Русия ще загуби, защото ние, Западът, сме много по силни от нея. Днес Украйна не е сама в отпора си срещу агресора. За разлика от предишните случаи и ние няма да сме сами", заяви външният министър Радослав Шикорски.

 

За възможността Русия да атакува държави от НАТО
Немските политици като че ли ги устройва, че Русия би могла да е готова (за нападение над НАТО, бел. ред.) след 4-5 години, а тогава се предполага, че ще е готова и Германия. Работата е там, че преди да достигне Германия, Русия трябва да прегази други държави", добавя той. 

 

За ситуацията на фронта
"Войните никога не са еднолинейни, те са на приливи и отливи. И, както е казал военният теоретик Карл фон Клаузевиц, винаги съществува "мъглата на войната". Винаги има неопределеност в това, което се случва на практика. Например, през миналата агодина Украйна отвоюва 50 % от окупираните земи. През тази година руснаците си върнаха инициативата. Но според мен недостатъчно се казва, че Украйна на практика спечели битката за Черно море. Путин се опитваше да шантажира Украйна, Европа и Африка, спирайки преминаването на кораби. Днес Украйна експортира през Босфора толкова зърно, колкото и преди", допълва полският външен министър. 

 

За подготовката на ядрен удар от страна на Русия 
"Няма никакви веществени доказателства, че ядрените бойни глави са извадени от хранилищата им. Ние ще знаем предварително, ако това се случи (...) Това не е оръжие, което може само той да активира с натискане на бутона. Съществува цяла верига от команди и нива - от МО и ГЩ - които са задействани в процедурата за използването му. Той би трябвало да убеди своите генерали да изпълнят такава заповед (за използване на ядрено оръжие, бел. ред.). Тези генерали знаят, че изпъбнението на такава заповед ги превръща във военни престъпници. И в този момент пред тях ще се оформи следния избор: или да изпълнят заповедтта, или да се отърват от Путин", прогнозира Радослав Шикорски. 

 

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени