Радомир Чолаков: Лично съм присъствал на разговори, в които най-отговорни държавни фактори са намеквали, че ГЕРБ трябва да смени Борисов като лидер

През 2021 г. бяха нанесени трикратно тежки удари срещу политическата ни система

Радомир Чолаков
Радомир Чолаков Източник: Zonanews

Интервю за "24 часа" с депутата на ГЕРБ Радомир Чолаков след преизбирането на Бойко Борисов за председател на партията

 

Г-н Чолаков, ГЕРБ обяви в неделя, че вече работи за предсрочни избори. Как ще се стигне до тях и кога очаквате да са?

Всяка партия трябва да е готова за избори във всеки момент. При това безпомощно правителство и тази пачуърк коалиция моментът може да настъпи и утре. Затова решението ГЕРБ да започне да се готви за избори веднага е правилно. Както и да разработи програма за извеждане на страната от всички кризи, в които беше натикана. Няма никакво време. Ситуацията е форсмажор.

 

Как опозицията може да предизвика предсрочен вот?

Предсрочен вот може да има, ако Кирил Петков хвърли бялата кърпа, което поради характеровите особености - неговите и на приятелския кръг, с който той управлява, едва ли ще се случи. Или ако някоя от присъдружните партии напусне коалицията, което е по-вероятно да се случи, макар че страхът от избори ще ги кара да агонизират до последно. Или ако президентът, който ги създаде, реши да ги изчегърта, което той е в състояние да направи. И е справедливо да направи.

 

Ако се случи последното и същевременно се даде път на поредния нов политически проект, това ще означава, че ударите върху политическата система ще продължат. Опозицията сама по себе си не може да предизвика предсрочен вот. Това, което тя може и прави, е да обръща внимание върху грешките на управлението и по този начин да минимизира щетите върху държавата. Опитваме да спасяваме колкото и каквото можем.

 

Чува ли се според вас гласът ви като опозиция в 47-ото НС?

Чува се и със задълбочаването на връхлитащите ни кризи ще се чува все по-силно. Мнозинството обаче предпочита да си запушва ушите и да живее в розовия облак, който само си нарисува. Странна е картината в парламента. От едната страна имате парламентарната група на ГЕРБ, в която повечето колеги са били министри, кметове, областни управители, наясно са с всички теми и знаят възможните решения на всички проблеми.

 

От другата страна имате едни нови хора, които в мнозинството си са работили като изпълнители в сферата на услугите и имат бегла представа от управлението на държавата. Управляват обаче вторите. Неопитни, но за сметка на това самонадеяни. Накрая може и да чуят това, което моите колеги от ГЕРБ се опитват да им кажат. Дано да не е прекалено късно.

 

ГЕРБ преизбра Борисов, но той заяви, че мнозина искали да го сменят и да оставят партията без "овчарското куче". Какво имаше предвид той, кой е искал смяната му?

Лично съм присъствал на разговори, в които най-отговорни държавни фактори са намеквали, че може би ще е добре за ГЕРБ да обмисли възможността да извърши промени в ръководството си. И аз, и колегите ми, с които сме били на тези разговори, директно сме казвали на такива "доброжелатели" нито за миг да не си помислят, че е възможно.

 

Впрочем и Христо Иванов многократно и публично обявяваше, че ако ГЕРБ иска да стане годна за коалиране партия, трябва да си смени лидера. На него също му беше казано да си гледа работата. Вероятно е имало и други - кои, за да правят интриги, кои с убеждението, че дават добър съвет. По принцип някой да казва на друга партия кой да ѝ бъде лидер, е проява на изключително лош политически вкус.

 

В партия ГЕРБ и с г-н Бойко Борисов такива препоръки са направо нелепи и само показват безпомощността на хората, които ги отправят. Мисля, че с гласуването в неделя за избор на председател ГЕРБ още веднъж каза на всички такива "съветници" да си гледат работата. Вярвам, че са разбрали.

 

Как би изглеждала ГЕРБ с друг лидер?

ГЕРБ е създадена от Бойко Борисов, с него тя е печелила десетки победи и понеже това е така,

Борисов ще бъде неин лидер пожизнено, независимо дали самият той го иска, или не. Дори и някога хипотетично да реши да отстъпи оперативното ръководство, пак ще бъде нейният лидер с главно "Л".

 

Хората в ГЕРБ възприемат неговото лидерство точно по този начин. Моля, приемете това като факт от обективната реалност. Ако всички анализатори, представители на други политически сили и неформални фактори спрат да си задават този въпрос и приемат спокойно този факт от реалността, ще видят как изведнъж ще им олекне, а политическата картина в страната рязко ще се проясни.

 

Изгражда ли се вече наследник на Борисов?

Мисля, че току-що отговорих на този въпрос, който особено в настоящия момент е абсолютно ирелевантен. Нещо повече. С оглед на всички кризи, които разтърсват страната, мисля, че следващият министър-председател на България ще се казва Бойко Борисов.

 

Всички други политически фигури, които си мислеха или за които се смяташе, че могат да бъдат негова алтернатива - Петков, Нинова, хората на ИТН и ДБ, в момента са в управлението и се провалят с гръм и трясък.

Наблюдавайки безпомощността на водачите на мнозинството, всички вече са наясно, че лидерските качества на Борисов и способността му да се справя с кризи са безапелационни. Предполагам, че за някои хора такава констатация звучи болезнено, но хубавото на кризите е, че имат отрезвяващ ефект.

 

Защо формация, създадена месец преди изборите, успя да пребори партия с десетилетие опит, силна местна власт и структури в цялата страна?

През 2021 г. бяха нанесени трикратно тежки удари срещу политическата ни система. Убеден съм, че стратегическата цел на операцията беше промяна на конституционния строй. Затова бяха създадени от нищото т.нар. "нови политически проекти". Затова беше променена на абордаж избирателната система и бяха въведени машините, затова беше целият психически и милиционерски терор, на който беше подложено обществото.

 

Тактическата цел беше ликвидирането на партия ГЕРБ като централен, носещ елемент на партийната система. Ако беше ликвидиран, според плановете сега щеше да заседава Велико народно събрание и да си говорим за лелеяната президентска република. Да се благодарим на избирателите на ГЕРБ, които не позволиха това да се случи.

 

Струва ми се, че и Румен Радев най-накрая разбра, че тези, които го съветваха да унищожава ГЕРБ и му нашепваха колко му е изгодна една президентска република, всъщност искаха чрез него да унищожат политическата система, а оттам и държавата. Още повече кой е казал, че след едно ВНС точно той ще е президент? Мисля, че и БСП, и ДБ започнаха да разбират в какво бяха въвлечени.

 

Колкото до ПП, те са просто един малък приятелски бизнескръг, който получи държавата на тепсия. Ако някой е мислил, че ще са политически инструмент, се е объркал. Като политически инструмент те са крайно неефективни, но за реализиране на конкретни бизнес планове, изглежда, ще са, а това ги прави много опасни.

Колкото до младите депутати на тази неясна формация, за тях можем да кажем: "Прости им, Господи, защото те не знаят какво вършат!".

 

А защо помогнахте на управляващите за смяната на Стефан Янев с Драгомир Заков за военен министър?

Без гласовете на ГЕРБ в онова знаменателно гласуване мнозинството събираше 126 гласа. Това е критично малко. Представете си, че 7 депутати от мнозинството решаха да гласуват например "въздържал се". Правителството падаше. С гласуването си "за" парламентарната ни група демонстрира точно това, за което говорих по-горе - че ГЕРБ е централният, носещ елемент на политическата конструкция на държавата, без който просто не може.

Партиите на мнозинството много ясно разбраха знака, който дадохме. От онзи ден насам ми се струва, че отношението към групата на ГЕРБ от страна на останалите в парламента стана по-уважително. Така че не знам защо онова гласуване беше възприето като проява на слабост. Точно обратното. То беше демонстрация на сила. Нашите избиратели могат да са сигурни, че преди този парламент да бъде разпуснат, уважението към ГЕРБ ще бъде възстановено.

 

Подходящ избор ли е Заков?

Човекът изглежда свестен, изпратен е за посланик в НАТО по времето на управлението на ГЕРБ. Но правителството, в което ще е министър, не става. Няма как да си подходящ министър в неподходящо правителство. Жалко.

 

Внесохте пакет от законопроекти, свързани с украинските бежанци. Очаквате ли подкрепа от другите партии?

Честно казано, не знам. Мнозинството се тресе от самонадеяност и гордост. Досега показва, че може и да няма свои идеи, но няма да приема предложения на ГЕРБ. Например нямат идея как да решат кризата с цените на енергията, но не приемат нашите предложения - така, напук.

 

На конкретния въпрос. 3 дни след началото на войната имахме готов законопроект за въвеждане на мерките по предоставяне на временна закрила на бежанците и закон за доброволчеството. След още 3 дни имахме законопроект за издаване на документи на българите от диаспората. Сега чуваме, че правителството щяло да разработва законопроекти за същото. Вероятно ще препишат нашите и ще кажат, че те са ги измислили. Ако стане така, ще покажат, че освен че са горделиви, са и тясно скроени хора.

 

Така не може да се управлява държава. Държавата се управлява с опита и знанията на всички, които могат да помогнат. Какво да направим, че опитът и знанията в момента са концентрирани в най-голяма степен в парламентарната група на ГЕРБ?

 

Ето, например ние, аз самият, винаги сме били готови да подкрепим чужди предложения, които ни се струват разумни. Не говорим за големите политически теми, а за текущите дела, особено пък в ситуация на криза. Мнозинството сякаш не е готово да отвърне със същото. Страната в момента има нужда от по-широко скроени хора.

 

Защо от най-подкрепящата COVID мерки партия ГЕРБ влезе в своеобразна коалиция с "Възраждане" и ИТН срещу тях?

Решението за отмяна на зеления сертификат за влизане в сградата на Народното събрание беше гласувано единодушно, включително с 63 гласа "за" от "Продължаваме промяната". След като ИТН заяви, че ще подкрепи отмяната на сертификата, се видя, че управляващото мнозинство просто няма сили да отстоява позиция и се пропуква.

 

И за да не проличи много, че се пропуква, предпочита да се примирява и да се предава без бой. Власт, която не може да наложи или да отстои собствените си решения, започва да се разпада. Парламентарната група на ГЕРБ в момента е лакмусовият тест, който показва несъстоятелността на това управление.

 

Визитка

Радомир Чолаков е роден през 1964 г. Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Учи и в Юридическия факултет на Хамбургския университет в Германия. Магистър по право на Юридическия факултет на Виенския университет. Бивш главен юрисконсулт, главен секретар и изпълнителен директор на БНТБивш главен юрисконсулт и административен директор на "Вестникарска група България". Бил е изпълнителен директор на Съюза на издателите в България. Депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото НС. Зам.-председател на Комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите.

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени