Рая Каназирева, изпълнителен директор на ДКК: Ще предам случая и на европейската прокуратура

Взимат се решения еднолично без даже да се уведоми съветът на директорите

Рая Каназирева
Рая Каназирева Източник: Researchgate.net

Как се стигна до това съветът на директорите на ДКК да реши да отстрани Ваня Караганева от поста изпълнителен директор?

Съветът на директорите избира кой да бъде изпълнителен директор. Ние сме избрали Ваня Караганева за изпълнителен директор и сме є дали кредит на доверие. Но видяхме, че нещата вървят в посока, в която абсолютно не се приема чуждо мнение. Особено с установяването, че са подписани договори за дела с адвокат, при положение, че такива съществуват, по тези договори вече е платено, а едно от делата вече е на последна инстанция, т. е. работата вече е свършена.

 

Други две дела са почти приключили. При положение, че за част от делата вече е платено за всички инстанции към адвокатска кантора, се подписва договор с друг адвокат без даже да се проучи, да се попита, да се потърси, да се консултира. Подписва се договор за сума над 1 млн. лв. По-фрапантното е, че няма двоен подпис. Изпратено е на финансовия контрольор на контролни листа на следващия ден, осемнайсти, където казва, че има нужда от аргументация защо е необходима смяната на процесуалния представител, при положение, че за част от делата е платено за всички инстанции, а за останалите е платено за текущата инстанция, и какво налага тази смяна.

 

Какви са казусите с ВМЗ-Сопот и Дунарит, какви нарушения има от страна на Ваня Караганева?

Взимат се решения еднолично без даже да се уведоми съветът на директорите. По Търговския закон, там където имаме едностепенна система на управление на дадено дружество, съветът на директорите е органът, който управлява дружеството. А изпълнителният директор трябва да уведомява съвета на директорите за всички важни неща, които се случват. Тук уведомяването е нулево. Ако за Вас не е важно, че се взима решение да се предостави да речем ексклузивитет за някакъв пазар на търговско дружество, партньор на ВМЗ, за съвета на директорите е важно да го знаят. Да се знае, че е направен анализ, че е проучено дали това е добре. Даже даването на ексклузивитет да е добро решение, като нямаме никакъв анализ, нямаме информиране, това е просто превишаване на правомощията, които са дадени.

 

Има ли подписан документ за ексклузивитет?

Да има. На заседание на съвета на директорите стана въпрос, че не сме окей да се подписват такива документи без да ни е информирала. След този съвет на директорите, след датата на подписване на документа, беше поискано да се изготви становище за целесъобразност. Това беше направено след като нещата вече са подписани.

 

Защо на заседанието, на което взимате решение за отстраняване на Караганева като изпълнителен директор не присъстват всички членове на съвета на директорите?

Беше взето решение да бъде свикано извънредно заседание на съвета на директорите. На 24-ти взехме това решение. Съответно има покана от 24-ти и заседанието е свикано на 29-ти от девет часа сутринта в сградата на Държавната консолидационна компания. Поради каква причина поканата не е стигнала до г-н Христозов не знам. Поканата е оставена на техническия сътрудник на госпожа Караганева.

 

Значи членовете на съвета на директорите надлежно са били информирани за заседанието?

Аз съм входирала поканата. От тук нататък какво е станало не знам. Аз входирам поканата с входящ номер и от дружеството се изпраща. Дали по някаква техническа причина тя не е стигнала някъде или някъде е прибрана, това са съвсем други въпроси. Ако останалите членове на съвета на директорите чувстват, че нещо не е легитимно, нещо не е както трябва, да свикаме отново такова заседание. Защо да не го свикаме отново, да обсъдим всички точки. Аз със сигурност ще гласувам по същия начин.

 

Когато разбрахте, че има проблеми, например за този договор с адвоката, информирахте ли министъра на икономиката като принципал?

Принципала не съм информирала по причина, че г-жа Караганева постоянно твърдеше, че всичко е координирано с принципала, че това е волята на принципала. Когато даже веднъж се случи да подпиша писмо до министерството и казах да си свърши работа както трябва и да си иска каквото трябва. Няколко дни по-късно се установи, че договорите са подписани с дата 17-ти. Те са подписани, но не са входирани в дружеството както обикновено се прави. Аз затова не съм се сдобила с подписаните договори на 17-ти. В момента, в който видях подписаните договори, свикахме това извънредно заседание.

 

Министерството на икономиката информирано ли е за всички действия, които се опасявате че са нарушения на закона?

Да, абсолютно. Цялата папка е при тях, при президентството, при премиера, ДАНС и прокуратурата. Не знам вече кой да информирам. Видях, че може да се информира и Лаура Кьовеши. Смятам тази папка да отиде и до европейската прокуратура. Действително смятам, че нещата трябва да се правят изрядно. Както може да се правят в едно частно търговско дружество. Във всяко едно поголямо частно дружество не можеш да купиш една химикалка без правила. Всички хора, които работят в частния сектор, знаят, че такива правила има. Такива правила има и в държавните дружества. За мен е фрапантно да не се спазват.

 

Как си обяснявате реакцията на министъра на икономиката Везиева във връзка с отстраняването на Караганева?

Обяснявам си го с това, че не са я информирали. Доколкото знам г-жа Везиева беше в командировка, не беше в страната. Аз смятам, че тя е принципен човек и след като се информира със съответните документи, след като се проведат разговори, ако трябва да се намесят и компетентните институции, които могат да дадат допълнителна светлина, да се вземе решение, което не е в нечий личен интерес.

 

От тук нататък как смятате да действате. Какво смятате да правите с подписаните от Караганева договори?

Ако аз остана да оправям тази каша, ще действам както с язовирите. Когато Кирил Петков беше министър установи, че за нито един язовир няма разрешение за строеж. Това трябва да се оправи, само да си говорим те по-изрядни няма да станат. Почвам, пускам документация във всяка община. Където отказват се внася в местния съд, за да се изчисти всичко. По същия начин трябва да действа и който и да е друг, ако не съм аз. Би следвало да се направят чисти процедури - три оферти, да се подпишат хората, които отговарят в дружеството, да отиде при финансовия контрольор.

Как си обяснявате действията на г-жа Караганева?

Може да се обясни с липсата є на опит. Все пак ние сме я избрали за изпълнителен директор, считахме, че има такъв опит, но виждаме че няма. За държавните дружества, освен конкурсите, които се правят, трябва да се въведе някаква система, каквато има в частните компании, където се правят личностни тестове след като си минал конкурс, ако щете и детектор на лъжата. В дадено частно дружество съм била и на такова нещо. Има много тестове, които могат да те оценят каква личност си по всякакви критерии. Защо това да не се прави и в държавните дружества. Това ще бъде минимален допълнителен разход, който ще гарантира стабилост на хората, които се избират.

 

Г-жа Караганева идва ли на работа сега?

Не мога да ви кажа. Тя си има кабинет. Тя си остава член на съвета на директорите, може да си идва тук всеки ден. 

 

Източник: "Труд"

 

Д-р Рая Каназирева е главен асистент в Стопанския факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Притежава над 15 години мениджърски опит в сферата на маркетинга и проектното управление в различни сектори: телеком, ИТ, банки и финанси, медиа и реклама. Завършила е бакалавърска степен специалност “Бизнес администрация” в Американския университет в България. Доктор е по Администрация и управление с редица публикации в областта на корпоративното предприемачество, иновациите и социално-отговорните инвестиции. Член на съвета на директорите на “Държавна консолидационна компания” ЕАД от април 2021 г.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени