Руският социолог Игор Яковенко: Путин е идиот, но няма да се осмели да воюва с НАТО

Войната обаче може да не спре дори след освобождаването на всички украински територии, ако руският диктатор Владимир Путин остане на власт в РФ, коментира Яковенко

Игор Яковенко
Игор Яковенко Източник: Dsnews.ua

Украинските военни могат да извършат голяма офанзива срещу нашествениците (руските, бел. ред.) през пролетта на тази година, а през 2023 г. да прочистят своята територия си от нашествениците. Това обаче е идеален сценарий. Подобно развитие на събитията е възможно при условие, че Украйна получи необходимото количество оръжие от партньорите. Това мнение изрази руският опозиционен политик, журналист и социолог Игор Яковенко в интервю за украинския сайт "Главред". 

 

"Ако Украйна получи необходимото количество въоръжения, включително бойни самолети, танкове, както и ракети с голям обсег, тя ще може да извърши пролетна офанзива и да изчисти територията си от окупаторите през 2023 година. Говорим за идеален сценарий, чието реализиране е възможно", каза Яковенко.

 

Войната обаче може да не спре дори след освобождаването на всички украински територии, ако руският диктатор Владимир Путин остане на власт в РФ. В този случай фронтовата линия може просто да се измести към границата от 1991 г. При такива условия само войските на Северноатлантическия алианс ще могат напълно да спрат войната, ако застанат на границата между Украйна и Русия.

 

"За да се избегне подобно развитие на събитията, Украйна трябва да бъде приета в НАТО. Не съм сигурен обаче, че Алиансът е в състояние да приеме Киев в редиците си тази година. За да се сложи край на войната, е необходимо войските на НАТО да стоят в Украйна, зад линията на украинско-руската граница", каза руският опозиционен политик.

 

Яковенко подчерта, че войските на НАТО в Украйна могат да се превърнат в истински гарант за сигурността. "Очевидно Путин е идиот, но не яде сапун. Ясно е, че той няма да се бие с НАТО", добави той.

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени