Светослав Малинов за ДС назначенията: Какво да се прави - това е коалицията. Правят се компромиси, плаща се политическа цена от всички!

Стефан Тафров: В момента съм на друга вълна!

Светослав Малинов, Стефан Тафров, Велизар Шаламанов
Светослав Малинов, Стефан Тафров, Велизар Шаламанов Източник: Zonanews

Интервюта на Живка Кехайова със Светослав Малинов от ДСБ, Стефан Тафров и Велизар Шаламанов от "Да, България"

Светослав Малинов: Какво да се прави - това е коалицията!

 

Каква е Вашата реакция на опита да се възстановят във властта кадри на ДС и РУМНО и как според Вас трябва да се предотвратява това! И трябва ли?
За външно министерство питате, нали? Смятам, че това не е добра тенденция, но затова е министър-председателят. Той трябва да се намеси, а ако не се намеси, трябва да е ясно, че това правителство проявява определена толерантност. Особено смущаващо е, че става въпрос за сферата на външната политика, където България има завоювани сериозни позиции. В някакъв смисъл ще бъде много опасно, ако тя започне да ги променя. Но това предстои да видим. Стъпка в посока е, която може да се окаже опасна. Специално партията ДСБ има възможно най-строга политика относно кадрите на бившата ДС и не позволяваме нито членство, нито участие в структурите, нито пък изборна длъжност на такива кадри от наше име. Какво да се прави - това е коалицията. Правят се компромиси, плаща се политическа цена от всички.
А ДСБ би ли платила такава цена?
Нека видим какво ще е поведението на тези хора. Не е добра тенденция, но в края на краищата правителството се оценява като цялостна политика и постижения. Като човек, който принадлежи към партия със строга политика по този въпрос, аз не съм доволен, но това беше смисълът да се влиза в коалиция - правят се определени отстъпки в името на нещо по-голямо.

Т.е. няма "червени линии", които не могат да се прекрачат?
Това са хора на определени позиции. Не са министри в края на краищата. Да това е нещо, което не одобрявам, но това са назначения, които министърът на външните работи прави. И да не сме доволни, определени неща трябва да бъдат приемани точно като компромис. Не говоря от името на ръководството на ДСБ, а в лично качество. Не е нещо което ми харесва, но стискаме зъби и продължаваме в името на общото управление.

Стефан Тафров: В момента съм на друга вълна!

 

Г-н Тафров, как бихте коментирали скандалните назначения на кадри от ДС и РУМНО от външния министър Теодора Генчовска

Не, не мога да отговоря в момента.
Кога ще е удобно да Ви се обадя, тогава?
Вижте, в момента съм на съвсем друга вълна.

(Zonanews припомня, че Стефан Тафров е бивш дипломат, започнал кариерата си още от началото на 90-те години и винаги на думи е бил сред най-кресливите, подчертаваме - на думи, говорители по темата. В публични участия по медиите - в bTV например - Тафров извайваше гласа си в кресчендо, гарнирано с фалцет, когато беше в едно студио с бившия ДС офицер Бриго Аспарухов. Вероятно демонстративната обсесия на Тафров относно влиянието на ДС се е стопила. Интересно е да се разбере каква е цената, бел. ред).

Велизар Шаламанов: Някакъв механизъм се задейства, доколко той ще е ефективен, ще видим през следващите дни

 

Г-н Шаламанов, как ще коментирате новоназначените членове на политическия кабинет на външния министър Теодора Генчовска - до един бивши сътрудници и кадрови офицери от ДС и РУМНО?
На такива опити може да се продиводейства по механизмите на сключеното коалиционно споразумение, т.е. всеки министър си назначава кадрите, но се събираме, обсъждаме и поставяме проблемите. Надявам се, че всички сме се събрали да направим нещо добро за България. Както виждате има вече реакция - и от страна на "Има такъв народ", и от страна на премиера. Най-сериозната реакция беше от страна на ДБ, разбира се (тук Шаламанов греши - реакцията на лидерите на ДБ е от днес следобяд, скандалът се вихри от поне 5-6 дни, бел. ред.). Някакъв механизъм се задейства, доколко той ще е ефективен, ще видим през следващите дни. В крайна сметка решенията ги взема Министерски съвет като колективен орган и премиерът в рамките на правомощията му.

Защо, според Вас се направи този опит?
Този въпрос ще го зададете на лидерите на политическите партии, излъчили тези хора и на министрите, в чиито ресори се прави този опит. Защо, аз не мога да кажа. Важно е, че определено има реакция и се надявам механизмът да работи.


Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени