Художници и занаятчии със свой базар всяка седмица на ул. "Алеко Константинов" в Бургас

Заради гласуваното от Общинския съвет облекчение, до края на годината развиващите дейност в приоритетната зона са освободени от такса тротоарно право

Ул. "Алеко Константинов" в Бургас
Ул. "Алеко Константинов" в Бургас Източник: Община Бургас
Улицата, която се намира в историческото ядро на града, между главната "Александровска" и СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", в непосредствената близост до едноименния площад и катедрален храм, вече изглежда по напълно различен начин след ремонт по проект ""Път на културно-историческите ценности през вековете", съобщават от пресцентъра на Община Бургас. По този проект се реновира и Етнографския музей.
 
"Това е място с безспорен капацитет, което с решение на Общинския съвет в края на миналата година бе определено като зона за приоритетно развитие на артистични общности и творчески индустрии. Затова отправихме покана към три структури в тази сфера – Дружеството на бургаските художници, Регионалната камара на занаятчиите и Филиала на Националната художествена академия да се включат със свои представители в базари и изложения. Те ще се организират в избран от тях ден от седмицата", заяви зам.-кметът по "Култура, туризъм и спорт" Диана Саватева.
 
Заради гласуваното от Общинския съвет облекчение, до края на годината развиващите дейност в приоритетната зона са освободени от такса тротоарно право. Това обаче не отменя ангажиментите им по Наредбата за поставяне на преместваеми обекти, която изисква изработване на схема.
 
Базарът на художниците и занаятчиите ще има не само схема, съобразена с цялостната архитектурна визия на пространството, но и свой бранд. Графичната идентичност е възложена на НХА, специалност "Плакат и визуална комуникация". Студентите имат възможност да изпращат предложения до края на февруари, а жури ще избере най-сполучливата разработка.
 
В зоната ще бъдат включени и най-добрите практики от инициативата БулевАРТ, която преобрази и оживи пространства по бул. "Богориди" и съседните улички. Идеята е да се формира среда за партньорство между творци и производители от различни области, което ще допринесе за създаване на нови проекти и общ продукт. Общината предвижда още организиране на обучителни семинари, в които занаятчии, художници, преподаватели да представят демонстрации на интересни и автентични техники. Бургас е изградил отлично сътрудничество с посолства и институти, които също ще могат да гостуват тук.
 
Неразделна част от развитието на зоната е новото арт кафе, ситуирано в края на ул. "Алеко Константинов" до ул. "Св.Св. Кирил и Методий". На януарското си заседание Общинският съвет на Бургас прие решение то да бъде отдадено под наем чрез провеждане на публичен търг с тайно наддаване с изричното условие, че в договора ще бъде вписано задължение на наемателя всяка седмица за определен период кафето и откритото пространство към него да се ползват безвъзмездно от творческите общности.
 
Идеята ул. "Алеко Константинов" да се превърне активно градско пространство включва и гражданите, които имат имоти и бизнес на нея. С тях бе проведена обща среща, както и индивидуални разговори. Те също ще се възползват от облекченията, предвидени в приоритетната зона.
 
Зоната ще е една от новите локации в културния календар на града. Освен ежеседмичните базари, тук се предвиждат и серия от разнообразни събития в периода 11- 24 май.

Още от "Култура"

Изложба с карикатури наречена "Обща история - Обща глупост" е първото събитие, организирано от Клуб за българо-македонск

Вярваме, че като се посмеем на страховете ни, показани чрез карикатурите на автори от двете страни, ще ги преборим по-лесно и ще видим колко несъстоятелни са, казват организаторите

Прочетете повече прочетете повече

Теодора Димова: Не съм си представяла, че сцените, които описвам през 1944 г. могат да се повтарят буквално, в същия мащ

Българската писателка, драматург и есеист Теодора Димова спечели френската литературна награда "Фрагонар" за романа "Поразените". Наградата й бе връчена снощи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени