На сцената излиза "Нова зема" по повод двойния юбилей на Иван Вазов

"Нова земя" можете да гледате тази вечер (29 април) от 19 часа на Голямата сцена в Народния театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Нова земя"
Спектакълът "Нова земя" Източник: Народен театър "Иван Вазов"

Най-новото заглавие в репертоара на Народния театър "Иван Вазов" – "Нова земя", е първа постановка по едноименния роман на Патриарха на българската литература, съобщава БНР. Режисьор на спектакъла е Бина Харалампиева, а драматургичната версия е на Юрий Дачев.


Иван Вазов определя "Нова земя" като "роман из живота на българите през първите години след Освобождението". Книгата излиза от печат през 1896 година като своеобразно продължение на "Под игото", но е посрещната с остри реакции от страна на критиците и читателите.


"Това е роман с много драматична съдба, останал, така да се каже, в "междуредията" на Вазовото наследство – не толкова признат, не толкова популярен. И когато го прочетох, видях, че това е една изумително съвременна творба. И това е свързано с нравите български, с онези непрекъснато повтарящи се грешки в нашето общуване, в осъществяването на нашите добри намерения, които ни пречат да съберем и изградим държавата си такава, каквато бихме искали да бъде", казва драматургът Юрий Дачев.


В представлението участват актьорите Иван Юруков (в ролята на Найден Стремски), Валентин Танев (Хаджи Ахил), Николай Урумов (Хаджи Смион), Герасим Георгиев-Геро (Иван Боримечката), Радена Вълканова (Кака Гинка) и други. Сценографията и костюмите са на Свила Величкова и Ванина Цандева, музиката е на Асен Аврамов.


Спектакълът е част от разнообразната програма по повод 170-ата годишнина от рождението и 100 години от смъртта на големия писател. Така премиерата трябваше да излезе още през 2020 година, но беше отложена два пъти заради пандемията от коронавирус. "Нова земя" можете да гледате тази вечер (29 април) от 19 часа на Голямата сцена в Народния театър "Иван Вазов".

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени